Sunday, 29 March 2015

Εγκύκλιος για την Εθνική Επέτειο

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Ο Ελληνισμός ανά την Υφήλιον γιορτάζει και εφέτος την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας 25ης Μαρτίου 1821, η οποία παραμένει η αστείρευτη πηγή εμπνεύσεως, ελπίδος και ιεράς παρηγορίας, σε ώρες δύσκολες όπως είναι οι τωρινές για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το μεγάλο δίδαγμα και βαριά κληρονομιά της 25ης Μαρτίου 1821 είναι ότι ο Αγώνας χρειάστηκε απαράμιλλο σθένος, ανείπωτες θυσίες, αμέτρητο κόπο και άφθονο αίμα για να προσφέρει στις σημερινές γενεές το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας.


Η Επανάσταση του 1821 διαφαίνεται ως μια ανεπανάληπτη ιστορική μοναδικότητα που είναι μια πολύπλοκη συνισταμένη πολλών παραγόντων. Xαρισματικοί Ηγέτες, εφοδιασμένοι με πλούσια πνευματικά βιώματα και ιερά ιδανικά βρέθηκαν στην κατάλληλη χρονική στιγμή και έδρασαν με τέτοιο τρόπο που είχε τα γνωστά θετικά αποτελέσματα. Εάν δεν υπήρχε πυρετός προετοιμασίας, χρόνια πριν, στον Απόδημο Ελληνισμό των Παραδουνάβιων χωρών, της Κεντρικής Ευρώπης, στο Φανάρι, στο Μωριά και αλλού, δεν θα γνωρίζαμε τους Φιλέλληνες, ή άτομα όπως τον Ρήγα Φεραίο, τους Ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Αν δεν υπήρχαν αρματωλοί και κλέφτες πολύ πριν τον 19ο αιώνα, δεν θα γνωρίζαμε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, και τον Οδυσσέα Αντρούτσο. Εάν δεν είχε αναπτυχθεί σε μεγάλη ναυτική εμπορική δύναμη ο στόλος κάποιων Νήσων του Αιγαίου δεν θα είχαμε τον Γεώργιο Κουντουριώτη, τη Μαντώ Μαυρογένους, τη Μπουμπουλίνα, τον Ανδρέα Μιαούλη και τόσους άλλους έμπειρους πολέμαρχους στην ξηρά και στην θάλασσα, την κατάλληλη χρονική στιγμή.  Αν όλοι αυτοί δεν είχαν γαλουχηθεί στην ιδέα της ελευθερίας, της Ανάστασης του Γένους και στην αξία της ανεξαρτησίας, της υπεροχής της Χριστιανικής Πίστης σε συνδυασμό με τις αξίες του Διαφωτισμού, και δεν θυσίαζαν για τα ιδανικά αυτά τις περιουσίες τους, η εξέλιξη του Αγώνα αυτού θα ήταν διαφορετική.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον απαράμιλλο ηρωϊσμό, την αυταπάρνηση και υπέρβαση του θανάτου που έδειξαν κορυφαία παραδείγματα του Αγώνα της Ελευθερίας, όπως ο Αθανάσιος Διάκος, η Έξοδος του Μεσολογγίου, το Κούγκι, η Σφαγή της Χίου, η θυσία του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Συνεπισκόπων του και των Προυχόντων της Κύπρου. Βασικό ρόλο στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας διαδραμάτισε η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υπήρξε η κιβωτός που διαφύλαξε την Βυζαντινή κληρονομιά στους μακρούς αιώνες της βαριάς σκλαβιάς. Το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Παναγίας από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ενέπνευσε τους Δημιουργούς της Εθνικής Παλιγγενεσίας του Εικοσιένα και του Αγώνος των Ελλήνων της Κύπρου την 1ην Απριλίου 1955 εναντίον της αποικιοκρατίας, γιατί η γιορτή αυτή συνταυτίζεται με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ελευθερίας του Έθνους μας.

Φέτος, η Επίσημη Δοξολογία θα λάβει χώραν εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν Αγίας Σοφίας Λονδίνου, όπου θα ομιλήσει ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπίκας. Ο Πανηγυρικός Εορτασμός θα λάβει χώραν εις τους χώρους του Ashmole School, Cecil Road, Southgate, N14 5RJ, όπου θα ομιλήσει ο Εξοχώτατος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κώστας Καδής. Αμφότερες οι Εκδηλώσεις θα λάβουν χώραν την Κυριακή 29 Μαρτίου, η μεν πρώτη στις 12 το πρωί και η δεύτερη στις 3:30 το απόγευμα. Συμβουλεύουμε πατρικά όπως τελεσθούν Ευχαριστήριες Δοξολογίες και Ιερά Μνημόσυνα στους Ναούς μας, συγκεντρώσεις και ομιλίες στους Συλλόγους, τις Οργανώσεις και τα Ελληνικά Σχολεία μας.

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, ας ενώσουμε τις προσευχές μας στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν με τις πρεσβείες της Παναγίας, της οποίας ιεροπρεπώς εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό, για την σωτηρία του Ανθρωπίνου Γένους, για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, για την πρόοδο της Ελλάδος και της Κύπρου και για την ανακούφιση των χειμαζομένων αδελφών μας και την απελευθέρωση των λαών από τους πολέμους και την φυλετική και θρησκευτική τρομοκρατία.

Λονδίνο, Μάρτιος 2015

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

Σημείωση: Να αναγνωστεί από Άμβωνος αντί Κηρύγματος την Κυριακή 22 ή 29 Μαρτίου 2015.

No comments: