Thursday 17 January 2019

Κωνσταντινοπολίτες Η.Β.


ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΙΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Στις 8 Νοεμβρίου 2018 ιδρύθηκε στο Λονδίνο ο Σύλλογος Κωνσταντινοπολιτών Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος υιοθέτησε άμεσα και το πρώτο Καταστατικό.

Την ίδρυση του Συλλόγου αποφάσισαν 22 Κωνσταντινοπολίτες, μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας, οι οποίοι ψήφισαν και ανέδειξαν το πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου, το οποίο έχει ως εξής:

Πάνος Αναγνωστόπουλος - Πρόεδρος
Κατερίνα Κριμήτσου - Γενικός Γραμματέας
Μαρία Χρηστίδου - Ταμίας
Γεώργιος Καλαμάρης - Μέλος
Φοίβος Ηλιάδης - Μέλος

Ως σκοποί του Συλλόγου ορίσθηκαν οι παρακάτω:

1). Η διαφύλαξη και διάδοση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου, καθώς και η διάσωση, διατήρηση, ανάπτυξη και προβολή των ηθών, εθίμων, παραδόσεων, γραμμάτων και τεχνών του Κωνσταντινοπολίτικου Ελληνισμού.

2). Η αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινοπολιτών και ιδιαίτερα συμπαράσταση προς τους Ομογενείς που διαβιούν στην Πόλη στην Ίμβρο και την Τένεδο.

3). Η συμπαράσταση και υποστήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην παγκόσμια αποστολή του για την ειρήνη, την αμοιβαία κατανόηση, την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας.

4). Η γνωριμία και ανάπτυξη φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5). Η προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των Κωνσταντινοπολιτών, ως και των Ίμβρίων και Τενεδίων.

6). Η προώθηση και διασφάλιση των συνθηκών περιφρουρήσεως του Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου και της Τενέδου στην προγονική τους εστία.

7). Η διοργάνωση κοινωνικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων.

8). Η, εκ μέρους Κυβερνήσεων Κρατών και Διεθνών Οργανισμών, ανάδειξη και αναγνώριση των Κωνσταντινοπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων της διασποράς, καθώς και αυτών που διαβιούν στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο ως κληρονόμων και διαχειριστών του πολιτισμικού πλούτου των Ελληνικών Κοινοτήτων και Ιδρυμάτων της Κωνσταντινουπόλεως.

Η πρώτη εκδήλωση του εν λόγω Συλλόγου θα γίνει προσεχώς και θα είναι η παραδοσιακή Κοπή Βασιλόπιτας (την οποία θα τελέσει ο παρών ιστολόγος), σύμφωνα με την αφίσα της παρούσας ανάρτησης!

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στη ζωή και τη δράση του νέου αυτού Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών Ηνωμένου Βασιλείου.

No comments: