Friday 9 April 2021

Παρατηρητήριο ζάχαρης

 
Στη μικρή αλλά ιστορική πόλη Clevedon (21.000 κατοίκων), κοντά στο Bristol, στην κομητεία Somerset, η οποία αναφέρεται στο Domesday Book του 1086, και συγκεκριμένα πάνω στο ονομαζόμενο «Μονοπάτι των Ποιητών», ανακαλύψαμε ένα χαρακτηριστικό κτίσμα.
 

Το κτίσμα αυτό ονομάζεται «The Lookout», που θα μπορούσαμε -δεδομένης και της γεωγραφικής θέσης του- να το μεταφράσουμε στα ελληνικά ως «Παρατηρητήριο».

 
Αυτό το μικρό σχετικά κτήριο έχει τρία παράθυρα, που είναι ανοικτά προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις της θάλασσας.
 

Όταν ο καιρός είναι καλός μπορεί κανείς να διακρίνει καθαρά μέσα από αυτό την απέναντι χερσαία περιοχή, που είναι η Ουαλία.
 

Το εν λόγω κτίσμα ονομάζεται και «Παρατηρητήριο της Ζάχαρης». Κατ’ αρχάς είχε κτισθεί από τον Ferdinand Beeston, γύρω στα 1835, και είχε χρησιμοποιηθεί από την οικογένεια Finzel, που ήταν εισαγωγείς ζάχαρης.
 

Οι Finzel στέκονταν στο σημείο εκείνο και παρατηρούσαν για καράβια που εισέρχονταν στον Κανάλι του Bristol και μετέφεραν ζάχαρη από τις Δυτικές Ινδίες.
 

Αργότερα έπεσε σε αχρηστία και για τούτο ερειπώθηκε. Το 2006 όμως ανακαινίσθηκε και ομορφαίνει με την εκεί παρουσία του το συμβολικό εκείνο Μονοπάτι.

No comments: