Monday 22 May 2023

Από το Bristol στη Βόρεια Αμερική


Street Art in Bristol / 12

Στο λιμάνι του Bristol βλέπουμε ένα ωραίο άγαλμα, που απεικονίζει τον John Cabot, έναν Ιταλό πλοηγό και εξερευνητή, ο οποίος αναχώρησε το 1497 από το Bristol, με το πλοίο Mathew, για να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τη Βόρεια Αμερική. Το άγαλμα είναι έργο του γλύπτη Stephen Joyce.
 

Το ταξίδι αυτό, που έγινε με την επίσημη υποστήριξη του Βασιλέα Ερρίκου Ζ΄, ήταν η παλαιότερη γνωστή ευρωπαϊκή εξερεύνηση της παράκτιας Βόρειας Αμερικής.

 
Την εποχή εκείνη το ποτάμιο λιμάνι του Bristol ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αγγλία. Το πλοίο έφυγε από το Bristol, πέρασε κοντά από την Ιρλανδία, έπλευσε κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού και έφθασε κάπου στα παράλια της Βόρειας Αμερικής (σε αδιευκρίνιστο σημείο).

 
Πληροφορίες για το εν λόγω ταξίδι βρίσκουμε στα Χρονικά της Πόλης του Bristol, που την εποχή εκείνη ονομαζόταν Bristow. Συγκεκριμένα η σχετική καταγραφή στα Χρονικά έχει ως εξής:

 
«This year, on St. John the Baptist's Day [24 June 1497], the land of America was found by the Merchants of Bristow in a shippe of Bristowe, called the Mathew; the which said ship departed from the port of Bristowe, the second day of May, and came home again the 6th of August next following».

No comments: