Thursday 30 April 2015

O εχθρός του ανθρώπου


Κατά την Εκκλησία ο Εχθρός του Ανθρώπου αναλύεται σε τρία σκέλη, ήτοι την Αμαρτία, το Διάβολο και το Θάνατο. Για τα δύο πρώτα είναι υπεύθυνη η ελευθερία που έχει δοθεί στον άνθρωπο από τον δημιουργό του να διαλέγει ό,τι επιθυμεί καλό ή κακό, λογικό ή παράλογο και αυτό είναι πράγματι το μεγαλείο της ανθρωπίνης υποστάσεως από δημιουργίας του ανθρώπου, γιατί ως φαίνεται, ο δημιουργός ήθελε τον άνθρωπο προσωπική αδιαμφισβήτητη  οντότητα, όμοια με τον Ίδιο τον Θεό.


Κανείς δεν αμφιβάλλει το καλό και αγαθό που προέρχεται από την ελευθερία η οποία  μας εδόθηκε.  Η ελευθερία αυτή όμως, κατά την ταπεινή μου γνώμη,  χρειάζεται εκπαίδευση.  Ελευθερία είναι το δικαίωμά μας, αλλά ως γνωστό κάθε δικαίωμα έχει και τίς υποχρεώσεις της.

Τις υποχρεώσεις αυτές πρέπει να αναλύσουμε επάνω στον άνθρωπο  αυτόν πού ονομάζεται ΕΛΛΗΝΑΣ και είναι αυτός που μας ενδιαφέρει.

Τί θα πεί εκπαίδευση;  Η μάθηση από το ιστορικό διάβα μας, το οποίο λίγο πολύ γνωρίζουμε, αλλά δυστυχώς σε στιγμές που χρειάζεται  να το συμβουλευθούμε το  ξεχνάμε ή και το περιφρονούμε.  Θεέ μου, πόσα λάθη δεν έχουμε κάνει και πάλι τα επαναλαμβάνουμε, σαν σχολιαρόπαιδα  ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα.

Αυτός ο τομέας δεν είναι υπεύθυνος για την Μικρασιατική Καταστροφή,  του από τρείς χιλάδες  χρόνια  εγκαταστάσεως του Ελληνισμού  σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο!

Το μάθημα αυτό δεν μας έγινε βίωμα για να μην επαναλαμβάνουμε λάθη και όμως τα ίδια λάθη επαναλάβαμε στην  πονεμένη μας Κύπρο.  Όπου πάτησε ο τούρκος  δεν ξαναφύτρωσε ανθός πολιτισμού, πρώτο δείγμα του οποίου είναι η ελευθερία.

Το κακό κίνητρο, που χρειάζεται εκπαίδευση  από τα μαθητικά μας  χρόνια, για να αποφεύγεται, είναι η αξιολόγηση των πάντων. Πως μπορούμε να προσποιούμεθα τον γνώστη, εφ’ όσον έχουμε άγνοια σε υποθέσεις τις οποίες δεν γνωρίζουμε επαρκώς και μάλιστα να επιμένουμε με εωσφορική επιμονή; Κάτι που ερευνούμε, πειραματιζόμενοι, θα το μάθουμε για να το εφαρμόσουμε επιτυχώς για το καλό της πατρίδος μας.  Πόσοι νέοι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν πειραματίζονται επιτυχώς και γίνονται ανάρπαχτοι από άλλες χώρας  που αξιολογούν τα ευρήματα αυτών των λαμπρών νέων μας. 

Και τίθεται αυθόρμητα το ερώτημα.  Τί κάνουμε εμείς γι’ αυτή την Νεοελληνική διάνοια των νέων μας επιστημόνων;  Είναι λυπηρό να σκεφθεί κανείς ότι όλοι αυτοί οι νέοι επιστήμονες  εσπούδασαν με το βαλάντιο των φορολογουμένων Ελλήνων και τους καρπούς  που παρήγαγαν τώρα γεύονται ακόπως ξένοι.

Τί, για όνομα του Θεού, χρειάζεται αυτός ο ΤΟΠΟΣ για να διοικηθεί, ούτως ώστε να φέρει τους καρπούς που παράγει  επ’ ωφελεία  του λαού της.  Καί παράγει πνευματικούς και υλικούς καρπούς πολλούς.

Χρειάζεται ΠΑΙΔΕΙΑ  με όλο το νόημά της από την μικρά  μαθητική  ηλικία. Εκπαίδευση των παιδιών και πρώτα απ’ όλα στην  συμπεριφορά. Η ευγένεια είναι η βιτρίνα ενός εκάστου που από μικρός μαθαίνεις να συμπεριφέρεσαι.  Αυτομάτως η ευγένεια προυποθέτει σύνεση και ταπείνωση.  Κανείς μας δεν είναι τέλειος  ει μή μόνον ο Θεός. Αυτό εάν έχουμε κατά νουν  και μόνον, γινόμαστε προσεκτικοί και αποφεύγουμε να κάνουμε λάθη και μάλιστα λάθη  εθνικά, ασυγχώρητα λάθη που η Πατρίδα μας έχει πληρώσει ακριβά.

Εύχομαι ολόψυχα κάποτε ο Ελληνισμός να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του, γιατί με τα ελαττώματά του, μειώνει την πραγματική αξία του.  Είναι η αξία για την οποία πολλοί λαοί θα ήθελαν να έχουν.
 
Νικόλαος Πούλιος
Ομότιμος Αρχιγραμματέας Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.

No comments: