Tuesday 7 April 2015

Διάλεξη Δημ. Σαλαπάτα για τη γυναίκα στην Ορθοδοξία


Ο Θεολόγος - Διεθνολόγος Δημήτρης Σαλαπάτας, προσκεκλημένος απο τον Σύλλογο Ορθοδόξων Φοιτητών του Εδιμβούργο, ομίλησε για το θέμα «Η θέση της γυναίκας στην Ορθόδοξη Εκκλησία», την περασμένη Πέμπτη.


Στην πετυχημένη διάλεξή του ο ομιλητής παρουσίασε τα επίκαιρα και σχετικά ερωτήματα που μας απασχολούν, ιδιαίτερα στο δυτικό μας πλαίσιο - όπως το αμφιλεγόμενο θέμα της χειροτονίας των γυναικών, αλλά και το σημαντικό ρόλο της πρεσβυτέρας, των γυναικών ψαλτών. Επίσης, παρουσίασε το θέμα για την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών.


Η εκδήλωση δημιούργησε ενδιαφέρον και θετικό διάλογο. Ακόμα κι αν η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν μπορεί να δεχθεί την χειροτονία γυναικών, ο Δημήτρης τόνισε οτι πρέπει να έχουμε μια σωστή, έγκυρη και λογική απάντηση προς τους αδελφούς μας Χριστιανούς που δέχονται αυτή την ιδέα.


Εν κατακλείδι, η ενημερωτική ομιλία τόνισε τη μεγάλη σημασία του ρόλου των γυναικών εντός της Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού. Όπως σημείωσε ο Δημήτρης, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να λάβουν τα δώρα και τις αρετές του Αγίου και Ζωοποιού Πνεύματος. Εμείς, άνδρες και γυναίκες πρέπει να καλλιεργήσουμε αυτά τα δώρα που χαρίζει ο φιλάνθρωπος Θεός, ούτως ώστε η Εκκλησία μας να καρποφορήσει με ενότητα, αμοιβαία κατανόηση, και αγάπη.

Αλέξης Φλωρίδης
Πρόεδρος  Συλλόγου Ορθοδόξων Φοιτητών
Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

No comments: