Wednesday 3 December 2008

2009: Διεθνές Έτος...

Όσοι παρακολουθούν την λειτουργία και τις εκδηλώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γνωρίζουν ότι κάθε έτος είναι αφιερωμένο σε ένα ή περισσότερα μεγάλα θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Το επί θύραις νέο έτος 2009 είναι αφιερωμένο σε τρία σημαντικά θέματα:

1. Στην Αστρονομία

Η απόφαση λήφθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007. Προτάθηκε από την Ιταλία και ήταν μία πρωτοβουλία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη διάρκεια του 2009 θα τιμηθεί ειδικά η πρώτη χρήση του τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο. Αυτό ήταν ένα μοναδικό γεγονός, μια επιστημονική επανάσταση, που έδειξε τον δρόμο για μεγάλες αστρονομικές ανακαλύψεις. Η Catherine Cesarsky, Πρόεδρος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, είπε σχετικά: "The International Year of Astronomy 2009 gives all nations a chance to participate in this ongoing exciting scientific and technological revolution." Περισσότερες πληροφορίες γύρω από το θέμα αυτό δίνει αυτή η ιστοσελίδα.

2. Στις Φυσικές Ίνες

Ως τέτοιες ορίζονται εκείνες οι ανανεούμενες ίνες που προέρχονται από φυτά ή ζώα και που μπορούν εύκολα να μετασχηματισθούν σε νήματα για υφάσματα. Ο λόγος που αφιερώνεται ένα έτος στο θέμα αυτό είναι ότι από τη δεκαετία του 1960 έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση συνθετικών ινών κι έτσι οι φυσικές ίνες έχασαν πολύ από την εμπορική τους αξία. Έτσι, θα επιχειρηθεί κατά το 2009 να γίνει παγκόσμια ενημέρωση, ώστε να επανέλθει μέρος του χαμένου κέρδους πίσω στους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Περισσότερες πληροφορίες γύρω από το θέμα αυτό δίνει αυτή η ιστοσελίδα.
.
3. Στη συμφιλίωση (Reconciliation)

Στις 20 Νοεμβρίου 2006, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε (Αριθμός Απόφασης: 61/17) να ανακηρύξει το 2009 σε Διεθνές Έτος Συμφιλίωσης. Εξέφρασε δε την σταθερή απόφασή της να προωθήσει την διαδικασία συνδιαλλαγής και συμφιλίωσης, ειδικά σε εκείνες τις κοινωνίες και περιοχές που επηρεάζονται ή που έχουν διαιρεθεί λόγω διαφόρων συγκρούσεων. Ο τελικός σκοπός βέβαια είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μόνιμη και σταθερή ειρήνη στις περιοχές εκείνες που ταλανίζονται από πολέμους, επαναστάσεις και άλλες ταραχές.

2 comments:

Alkmini said...

καλησπερα
π.Αναστασιε
πληροφορηθηκα γιατι δεν ειχα ιδεα.
Με γοητευει η Αστρονομια και ο Ουρανος με ολα αυτα τ αστερια τους γαλαξιες τους ηλιους τις μαυρες τρυπες και ολα τα μυστηρια που κρυβει.
Οι φυσικες ινες ειναι η αδυναμια μου , οπως και καθε τι που μας δινει η φυση.
Οσο για τη συμφιλιωση... μακαρι να ερθει η μερα που θα συμφιλιωθουν ολοι οι λαοι του Κοσμου!

καλο σου βραδυ. πολυ χρησιμη η αναρτηση σου.

Anastasios said...

@ Aliki,

Καλησπέρα σου.

Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν και εν αναμονή χιονιού αναπολούμε τη βόλτα της αιώνιας παραλίας τ' Αναπλιού.