Wednesday 10 December 2008

Η Πρεσβεία μας...

...σε κατάσταση πολιορκίας

Σκεπτόμουν να κάνω ένα αφιέρωμα στην Πρεσβεία μας στο Λονδίνο, στους σπουδαίους διπλωματικούς που έχουν υπηρετήσει εκεί (με κορυφαίο τον Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη), στο κτίριο, στην περιοχή που βρίσκεται κ.λ.π.

Με πρόλαβαν όμως τα γεγονότα.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το θάνατο του νεαρού μαθητή στα τραγικά επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στην πληγωμένη Πατρίδα, Έλληνες φοιτητές και άλλοι διάφοροι διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται έξω από την Πρεσβεία μας, την πολιορκούν, κάψαν τη σημαία μας και προκαλούν με διάφορους τρόπους την Αγγλική Αστυνομία που φυλάσσει την Πρεσβεία.

Η Αστυνομία τελικά συνέλαβε πέντε Έλληνες διαδηλωτές και έκλεισε το δρόμο, που οδηγεί στην Ελληνική Πρεσβεία.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται...
.

Η υπομονή μας εξαντλείται...

25 comments:

P. Kapodistrias said...

Πολλά θα δούμε ακόμη, αν η μητροπολιτική Ελλάδα δεν γίνει μάνα για τα παιδιά της και όχι μητριά...

Καλημέρα!

Alkmini said...

π. Αναστασιε
εχει δικιο ο π.Παναγιωτης.
Ετσι εχουν τα πραγματα...
καλη σου ημερα.

DfS said...

kati analogo me thn astunomia sto londino 8a mporouse na kanei h ellhnikh astunomia..alla h dioikhsh ths einai toso dieu8armenh, aneu8unh kai asxeth me to antikeimeno pou afhnei na ginontai tetoia pragmata..oi astunomikoi einai anidikeutoi..ara to kako 8a ginotan.exoume kai tous anarxikous pou apoteleiosan thn olh oraia eikona ths xoras pros ta mesa kai pros ta ekso!eimaste os laos aneu8unoi, kaloperasakides..to kentro mias europaikhs proteuousas pleon den uparxei..h mish xora brisketai se polu a8lia katastash...ante kai tou xronou (me ta muala pou koubalaei o ellhnas)..

Anastasios said...

@ Π.Κ.

Καλημέρα!

Το "άμετρο" και το "παράλογο" έγιναν δεύτερη φύση μας.

Αν δεν χάσουμε το δίκιο μας (την ψυχή μας λέει ο Χριστός) δεν θα το βρούμε ποτέ.

Anastasios said...

@ Aliki,

Καλημέρα!

Η Πατρίδα μας είναι μάνα, δεν είναι πεθερά. Οφείλουμε...

Anastasios said...

@ demetrifs,

Κατανοώ και τον δικό σου πόνο. Με άλλες σκέψεις ανατράφηκες για την Πατρίδα και τελείως άλλη ζωή βιώνεις τώρα εκεί.

Πάντως η Ελληνική Αστυνομία και η αντίστοιχη Αγγλική ΔΕΝ είναι -δυστυχώς- συγκρίσιμα μεγέθη.

DfS said...

edo tora rixnan xhmika ston kosmo pou ekane eirinikh diadilosh..o kosmos apodokeimazei tous MPATSOUS....tora o kosmos paei kata ths anuparkths astunomias...enas 8eos kserei pos o idios laos ekane ola auta pou ekane sto parel8on!!!

Anastasios said...

@ demetrifs,

Οι ηρωϊσμοί του παρελθόντος (των σπουδαίων προγόνων μας) έγιναν με βάση κάποια πρότυπα.

Σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχουν -τουλάχιστον κατά κόσμον- ανάλογα πρότυπα. Η Ελληνική Αστυνομία δεν εμπνέει πια καμμιά εμπιστοσύνη.

Ας μείνουμε όμως σε στάση ΠΡΟΣΟΧΗΣ και ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Αλλιώς μπορεί πραγματικά να γίνει ανεπανόρθωτο κακό.

Το BBC έχει αρχίσει να μιλάει για ανεξέλεγκτη κατάσταση, και την παραλληλίζει με την προ της Χούντας των Συνταγματαρχών εποχή. Μήπως υπονοούν κάτι...

DfS said...

atoma pou ezhsan to polutexneio eipan pos auta pou eginan autes tis meres den eginan tote...opsome8a pou les kai esu..ops

Anastasios said...

@ demetrifs,

Στον Αγώνα του Πολυτεχνείου υπήρχε πολιτικός στόχος, υπήρχαν εθνικά ιδανικά.

Στην τρέλα των τελευταίων ημερών ΔΕΝ υπήρχε τίποτα. Υπήρχε μόνο αυτό που λέω στο ποίημα της χθεσινής ανάρτησης, "απουσία κοινωνίας"!

Alkmini said...

Εμενα με τρομαζει αυτη η εξεγερση των μαζων, που περιεχει τα παντα μεσα.
εμενα με τρομαζει η αναρχη και ανοχυρωτη χωρα μου.
εμενα με τρομαζει η αναρχια και η ελλειψη νομων και κανονων.
ειμαι τρομαγμενη...

Anonymous said...

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΝΕΟ-ΓΕΝΙΤΓΣΑΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ.

Anastasios said...

@ Aliki,

Ο τρόμος είναι κακός σύμβουλος για την ζωή μας. Μας φέρνει άγχος. Και το άγχος -όπως λέει ένας ψυχίατρος- υπάρχει μόνο και μόνο γιατί υπάρχει ο θάνατος.

Με τόσο θάνατο όμως γύρω μας πως να μην είμαστε τρομαγμένοι και αγχωμένοι.

Φαύλος κύκλος...

Anastasios said...

@ Anonymous,

Δυστυχώς οι "ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ" που λες είναι πολλοί, πάρα πολλοί, και ανήκουν σε όλους τους ζωντανούς τομείς της ζωής.

Παρόλα αυτά, συνηθίζουμε να τα περιμένουμε όλα από τους πολιτικούς, και μάλιστα από τους αντιπάλους μας πολιτικούς, γιατί εκείνους που εμείς ψηφίζουμε συνηθίζουμε να τους υποστηρίζουμε σχεδόν μέχρι θανάτου και να τους αγιοποιούμε.

Τέτοια η ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Anonymous said...

Στο ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, χωράμε και εμείς που δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Πόσο και πότε αντιδράσαμε ή αντισταθήκαμε όταν πολεμήθηκε αγρίως η "εθνικότητα" μας σαν δήθεν Φασισμός; Πότε αντισταθήκαμε όταν πυροβολήθηκε αγρίως η Πίστη και η Ορθοδοξία για να αντικατασταθεί δήθεν από τον Νεο-Διαφωτισμό των "εκσυγχρονιστών"; Πότε υψώσαμε την φωνή της σύνεσης και του ΟΧΙ απέναντι σε όλο αυτό τον ορυμαγδό ενάντια σε οτιδήποτε ΕΛΛΗΝΙΚΟ σαν να ήταν το μίασμα της φυλής και του Γένους; Και πάνω απ' όλα, τι ΔΙΔΑΞΑΜΕ στα παιδιά μας...;
ΤΙ παράδειγμα τους δώσαμε..; Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και μην μου πείτε πάλι για τον "ξένο δάχτυλο"... Εμείς βγάζουμε τα μάτια μας και οι "άλλοι" αλωνίουν όταν βλέπουν τα χάλια μας....

Anastasios said...

@ Anonymous,

Νομίζω είναι πολύ καλά που κάνεις και κάνουμε αυτές τις ώρες την αυτοκριτική μας.

Είναι σίγουρα αφυπνιστικό...

Anonymous said...

Αθήνα




Το περιοδικό The Economist σε ανάλυσή του για τα πρόσφατα επεισόδια στην Ελλάδα, αναφέρει ότι αναζητείται «μια νέα μορφή Περικλή, με αρκετό θάρρος για να ασχοληθεί με τις βαθύτερες αιτίες του χάους στην Ελλάδα».

Γενικός τίτλος του θέματος για την Ελλάδα είναι το χαρακτηριστικό «Φοβού τους Έλληνες μολότοφ φέροντες».


Το περιοδικό αναρωτιέται αρχικά εάν αυτές οι ταραχές θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, ή εάν η «χώρα που γέννησε τη δημοκρατία» διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά.

«Το επεισόδιο που προκάλεσε το χάος στην Ελλάδα -ο θάνατος ενός εφήβου από την αστυνομία- θα μπορούσε να συμβεί σχεδόν παντού. Και υπάρχουν αρκετές πόλεις, όπου θυμωμένες μειονότητες είναι έτοιμες να πάθουν αμόκ: σκεφτείτε τη Βουδαπέστη το 2006 ή το Παρίσι το 2005» αναφέρει ο Economist.

Στη συνέχεια το περιοδικό αναφέρει μια σειρά αιτίων δυσαρέσκειας, όπως η διαφθορά και η κακοδιαχείριση, ενώ κάνει αναφορά και στην κακή ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης.

«Το πανεπιστημιακό σύστημα στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στα χειρότερα στοιχεία του οθωμανικού παρελθόντος (όπως οι γραφειοκρατίες που παρεμποδίζουν την καινοτομία), από ότι η Τουρκία, με τις πολύ καλές ιδιωτικές και δημόσιες πανεπιστημιουπόλεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, το οποίο μιλά για μια κατάσταση γνωστή σε όλους τους Έλληνες: ότι στο εξωτερικό οι Έλληνες διαπρέπουν, ενώ αποφεύγουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Ο Economist αναφέρει ότι αν και κατά το παρελθόν η ελληνική ηγεσία απέφευγε να δώσει απάντηση στα προβλήματα, τώρα υπάρχει ο φόβος ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο εάν δεν επιλυθούν.

«Πολύ σύντομα ένας από τους δεινοπαθούντες πολιτικούς της Ελλάδας -είτε από την κεντροδεξιά που βρίσκεται τώρα στην εξουσία, είτε από την κεντροαριστερά που ηγείται στις δημοσκοπήσεις- θα πρέπει να μετατραπεί σε πραγματικό 'δημόσιο άνδρα'» καταλήγει το περιοδικό.

Newsroom ΔΟΛ


Ελλάδα: Περισσότερες ειδήσεις

Anastasios said...

@ Newsroom ΔΟΛ,

Χωρίς να είμαι υπεραισιόδοξος, αισθάνομαι όμως ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να δώσουμε απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα της σημερινής εποχής.

Αν δεν τις δώσουν οι ιθύνοντες πολιτικοί και άλλοι ηγέτες της Πατρίδας μας θα τις δώσει ο ίδιος ο πονεμένος αλλά και ισχυρός λαός μας, ο οποίος θεωρώ ότι δεν κατευθύνεται εύκολα πια από διάφορους κομματάρχες όπως γίνονταν παλαιότερα.

Α. Παπαγιάννης said...

13 Δεκεμβρίου 1943, περίπου τέτοια ώρα μεσημέρι, έγινε το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, ως εκδίκηση για τον σκοτωμό Γερμανών στρατιωτών. Συνάδελφος γιατρός μου το θύμισε προχθές λέγοντας: "Κάπως έτσι αντιδρούν οι δικοί μας "νέοι" (κι αυτοί που κρύβονται ανάμεσά τους) στον φόνο του μαθητή. Ας κάψουμε την πρωτεύουσα. Αν τους πούμε ότι αυτό λέγεται φασισμός, τι θα απαντήσουν;". Το άδικο δεν διορθώνεται ποτέ με ακόμη μεγαλύτερη αδικία, η βία με περισσότερη βία.

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Την προηγούμενη εβδομάδα 3 νέοι μαθητές του Ελληνικού Κολεγίου μας κατέστρεψαν με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους και την κακή χρήση που του έκαναν τον ανελκυστήρα του νεόδμητου Κοινοτικού κτιρίου μας.

Εκείνο που είπα στη γενική συγκέντρωση των μαθητών ήταν ότι το κτίριο αυτό ολοκληρώθηκε πριν από 2 μόλις χρόνια και δόθηκε / προσφέρθηκε στους μαθητές και στους νέους της Κοινότητάς μας. "Είναι δικό σας", τους είπα. Καταστρέψατε κάτι που είναι δικό σας. Και βέβαια τώρα θα πληρώσετε (εννοώ με χρήματα).

Στην Ελλάδα οι αναρχικοί κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν την Πατρίδα, που είναι και δική τους. Το αν θα πληρώσουν και πως δεν θα ήθελα να το σχολιάσω από τη θέση αυτή.

Anonymous said...

Ανάμεσα στις πολλές ελήψεις των ημερών δεν μπορεί η σκέψη μου να μην πάει στην απουσία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και πόσο πραγματικά μας ΛΕΙΠΕΙ...
Ο Λόγος, η παρρησία, το σθένος, η αντρειοσύνη και το φρόνημα του αληθινού ηγέτη.
Ας είναι ανάλαφρο το χώμα που τον σκεπάζει....

Anastasios said...

@ Anonymous, 15/12,

Αν ζούσε, πολύ πιθανό να τον βλέπαμε να διαλέγεται με νέους στα Εξάρχεια, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα άγρια πνεύματα.

Anonymous said...

IN MEMORIAM
Σας το στέλνω με την παράκληση να το στείλετε με την σειρά σας σε όλους όσους μπορείτε.
Γιατι τα νομίσματα έχουν πάντα δύο όψεις. Ευχαριστώ.
Κ.Κ.

Ημερομηνία: Κυριακή, 14 Δεκέμβριος 2008, 14:10

Έσβησε χθες -αθόρυβα- 24 αστυνομικός,θύμα κουκουλοφόρων του 2007.
Χθες έσβησε ο αστυνομικός που είχε δεχθεί επίθεση από κουκουλοφόρους σε συναυλία στο Ελληνικό το καλοκαίρι του 2007. Όλο αυτό το διάστημα ήταν ουσιαστικά ζωντανός-νεκρός.

Δεν ήταν αρκετά νέος,ήταν ήδη 24 ετών.

Δεν ανήκε στη γενιά των 700 ευρώ, γιατί έβγαζε 750.

Δεν είχε όνειρα για τη ζωή του, είχε όπλο, κι ας μην το τράβηξε ποτέ για να σωθεί.

Δεν είχε μάνα να τον κλάψει,γιατί ήταν ένας μπάτσος, ένα γουρούνι, ένας δολοφόνος.

Κάποιοι θάνατοι δεν πουλάνε το ίδιο, αλλά μαντέψτε,πονάνε το ίδιο.

Ποιος είναι ο αστυνομικός;Δυστυχώς θυμηθείτε το περιστατικό...."Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι την 23.10 ώρα της06/07/2007, δύο (2) αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσίαμέτρων ασφαλείας για αποτροπή κλοπών, επιθέσεων και φθορών ξένης περιουσίας,(σπάσιμο οχημάτων, καταστημάτων ή εγκαταστάσεων κ.α αδικημάτων) όπως έχεισυμβεί κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια συναυλίας συγκροτημάτων μουσικήςστις εγκαταστάσεις του γηπέδου Baseball στο Ελληνικό, δέχθηκαν απρόκληταδολοφονική επίθεση από πλήθος ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η αναίτια επίθεση έγινε από τριάντα τουλάχιστον άτομα, με ενωμένες δυνάμεις ταοποία διέπραξαν βιαιοπραγίες σε βάρος των δύο (2) αστυνομικών, με γρόνθους,λακτίσματα και υλικά αντικείμενα (σιδηρολοστούς, ρόπαλα, θλώντα όργανα),προκαλώντας σε αυτούς βαρείες σωματικές βλάβες. Ειδικότερα ο ένας αστυνομικός (γεν. 1983), φέρει βαριές κακώσεις κεφαλής,πολλαπλά τραύματα στο σώμα και νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείου, ευρισκόμενοςσε καταστολή.Η κατάσταση του εγκυμονεί κίνδυνο ζωής. Ο δεύτερος αστυνομικός (γεν. 1972), επίσης νοσηλευόμενος φέρει ρωγμώδες κατάγματα στο αριστερό χέρι και μώλωπες στα πλευρά. Η βάναυση επίθεση συνεχίζει μια σειρά προκλήσεων έναντι της έννομης τάξης και''καταδρομών'' που αποδέχονται με απάθεια το ενδεχόμενο αποτέλεσμα τηςσωματικής βλάβης και της ανθρωποκτονίας από ''άτομα'' που ασκούνται στη βία, μάλλον ως πρόταση και στάση ζωής και ως ''πολιτική παρέμβαση''. Η Ελληνική Αστυνομία κινείται για την ανακάλυψη των δραστών".

Γι' αυτό το γεγονός όμως, κανένας δημοσιογράφος δε θα φωνάξει, κανένα Ιντυμίντια δε θα γράψει αράδες, κανένας ψευτοδημοκράτης μπλογκερ δε θα αναρτήσει έστω και μία γραμμή.

Anastasios said...

Anonymous (16 Δεκ.),

Η συγκλονιστική αυτή είδηση πήρε ήδη την δημοσιότητα που της αξίζει.

Η δημοκρατία πρέπει να κοιτάζει πάντα και με τα δύο μάτια και να ακούει και με τα δύο αυτιά.

Anonymous said...

πρεναπάμ στα κλησιά, οπρούχουντες βρούκλιδες παρελούν τους γεχοβάδες γαμπρούς χρονιάρες μέρς μαυτοί έχνε περσίες στελλάδ πουμς εκμεταλέβνε