Sunday 14 December 2008

Eκτός λογικής

Ο Μίμης μας έκανε χθες μια μικρή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, για πρώτη φορά μετά τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών. Όταν επέστρεψε στο σπίτι μου έγραψε δυο λόγια για το τι είδε εκεί. Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα ήταν η φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος σε κάποιο σημείο της ιστορικής Οδού Πανεπιστημίου. Η φωτογραφία δείχνει ένα σύνθημα αναρχικών που έχει γραφεί πάνω σε υπαίθριο χάρτη του κέντρο των Αθηνών. Το σύνθημα λέει: «ΑΣΧΗΜΗ ΠΟΛΗ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ».

Τα ερωτήματά μου: Το μήνυμα αυτό είναι άραγε ένα απλό λογοπαίγνιο, με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ή είναι όντως μια συγκεκριμένη άποψη αναρχικών; Αυτοί που το έγραψαν είναι φιλελεύθεροι, προοδευτικοί και δημοκρατικοί; Τότε εμείς που υποστηρίζουμε την ακεραιότητα της Πατρίδας μας τι είμαστε; Τελικά υπάρχει μεγάλη παραφροσύνη εκεί έξω. Και σίγουρα, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα και τις εικόνες, η τρέλα δεν πάει στα βουνά!

14 comments:

Σοφία said...

Νομίζω ότι ο τίτλος του ποστ τα λέει όλα.

Alkmini said...

Τι να πω
ολα αυτα με φοβιζουν
ειναι αναρχικοι, ειναι αντιεξουσιαστες, ειναι η εξεγερση των μαζων?
Καινουργια πραγματα και εμεις να περιμενουμε να δουμε τι θα γινει.
Ανημποροι και Φοβισμενοι...
καλημερα πατερ.

Anastasios said...

@ Σοφία,

Είναι τα σημεία των καιρών: το παράλογο να προηγείται και η παραδοσιακή ελληνική σοφία και αρετή να παραμερίζονται, για χάρη μιας κακώς νοούμενης προοδευτικότητας.

Anastasios said...

@ Aliki,

Eίναι -δυστυχώς- αληθινό, ότι στην εποχή μας ενώ προοδέψαμε δεν ευτυχήσαμε. Κι αυτό το γεγονός παράγει φόβο. Κι ο φόβος είναι ανασταλτικό της προόδου. Άρα επανερχόμεθα στην προτέρα κατάσταση. Μοναδική μας ελπίδα τελικά ο Ερχόμενος...

Καλημέρα!

Anonymous said...

Όταν οι ολιγαρχικοί ανέλαβαν την εξουσία της Αθήνας μετά την ήττα της από την Σπάρτη στον Πελ/κό πόλεμο,διέταξαν το γκρέμισμα των μακρών τειχών της πόλης. Και τότε -λέει ο Θουκιδίδης- αυλητρίδες, μουσικοί και όχλος πολύς, έχαιρε, τραγουδούσε και χόρευε! Δεν έδειχναν όλοι αυτοί να καταλαβαίνουν ότι μαζί με τα τείχη γκρεμιζόταν και η Δημοκρατία μαζί και Ελευθερία των Αθηναίων...
Πόσο ττραγικά επίκαιρος είναι και σήμερα ο Μέγας ιστορικός.

DfS said...

auto to sun8hma den grafthke gia thn nun peristash alla xrhsimopoieitai genika gia paromoies katastaseis!

Roadartist said...

Δεν είναι κάτι το τωρινό αυτές οι εξεγέρσεις. Ούτε μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.. Σε όλη την Ευρώπη έχουνε συμβεί πάρομοιες εκφράσεις βίας, τα προηγούμενα χρόνια.
Ας μην απορούμε, ας ψάξουμε τα αίτια.
Οτι σπείραμε, θερίζουμε. Ας αλλάξουμε κάποτε.

Anastasios said...

@ Anonymous,

Eνδιαφέρων ιστορικός παραλληλισμός.

Νάσαι καλά που μας ανέφερες το γεγονός αυτό.

Η ιστορία, όταν την γνωρίζουμε καλά, μπορεί και πρέπει να μας διδάσκει.

Anastasios said...

@ demetrifs,

Τι πάει να πει "παρόμοιες καταστάσεις"; Έγιναν πια όλα αυτά μέρος της συνηθισμένης μας καθημερινότητας;

Εμείς θα πρέπει να δεχόμαστε την όποια βία ή πρόκληση για βία αδιαμαρτύρητα;

Έως πότε θα αφήνουμε να επικρατούν και κυριαρχούν ανάλογα συνθήματα, ιδέες και πράξεις;

Anastasios said...

@ Roadartist,

Δεν διαφωνώ καθόλου με την ιδέα της αλλαγής.

Θα πρόσθετα και μια άλλη έννοια, αυτήν της μεταμόρφωσης.

Μακάρι να πορευθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είναι σίγουρα για το δικό μας και για το γενικό καλό.

P. Kapodistrias said...

Σε λίγο δεν θα γνωρίζουμε ποιος είναι εντός ή εκτός λογικής.
Είναι από ποια πλευρά κοιτάς τα πράγματα: Από μέσα ή από έξω;

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Οι όποιες αναλύσεις των τελευταίων γεγονότων που συνέβησαν στην Πατρίδα μας, είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.

Μια από αυτές είναι και της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, στη συνέντευξή της που έδωσε στο περ. Spiegel (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=967653&lngDtrID=244).

Όμως προσωπικά δεν θα μπορέσω ποτέ να δικαιολογήσω και να αποδεχτώ ότι η φωτιά μπορεί να αποτελεί την ενδεδειγμένη απάντηση στην ανασφάλεια, στο φόβο για το μέλλον, στην ανεργία, στο χαμηλό μισθό και στα άλλα κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα.

Δεν προτίθεμαι βέβαια να κάνω κήρυγμα. Αλλά αυτές τις ημέρες θυμάμαι συχνά την αρχαιο-ελληνική ιδέα της "αρετής", η οποία ως γνωστό περιλαμβάνει πολλά στοιχεία.

Anonymous said...

Ημερομηνία: Κυριακή, 14 Δεκέμβριος 2008, 14:10

Έσβησε χθες -αθόρυβα- 24 αστυνομικός,θύμα κουκουλοφόρων του 2007.
Χθες έσβησε ο αστυνομικός που είχε δεχθεί επίθεση από κουκουλοφόρους σε συναυλία στο Ελληνικό το καλοκαίρι του 2007. Όλο αυτό το διάστημα ήταν ουσιαστικά ζωντανός-νεκρός.

Δεν ήταν αρκετά νέος,ήταν ήδη 24 ετών.

Δεν ανήκε στη γενιά των 700 ευρώ, γιατί έβγαζε 750.

Δεν είχε όνειρα για τη ζωή του, είχε όπλο, κι ας μην το τράβηξε ποτέ για να σωθεί.

Δεν είχε μάνα να τον κλάψει,γιατί ήταν ένας μπάτσος, ένα γουρούνι, ένας δολοφόνος.

Κάποιοι θάνατοι δεν πουλάνε το ίδιο, αλλά μαντέψτε,πονάνε το ίδιο.

Ποιος είναι ο αστυνομικός;Δυστυχώς θυμηθείτε το περιστατικό...."Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι την 23.10 ώρα της06/07/2007, δύο (2) αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσίαμέτρων ασφαλείας για αποτροπή κλοπών, επιθέσεων και φθορών ξένης περιουσίας,(σπάσιμο οχημάτων, καταστημάτων ή εγκαταστάσεων κ.α αδικημάτων) όπως έχεισυμβεί κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια συναυλίας συγκροτημάτων μουσικήςστις εγκαταστάσεις του γηπέδου Baseball στο Ελληνικό, δέχθηκαν απρόκληταδολοφονική επίθεση από πλήθος ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η αναίτια επίθεση έγινε από τριάντα τουλάχιστον άτομα, με ενωμένες δυνάμεις ταοποία διέπραξαν βιαιοπραγίες σε βάρος των δύο (2) αστυνομικών, με γρόνθους,λακτίσματα και υλικά αντικείμενα (σιδηρολοστούς, ρόπαλα, θλώντα όργανα),προκαλώντας σε αυτούς βαρείες σωματικές βλάβες. Ειδικότερα ο ένας αστυνομικός (γεν. 1983), φέρει βαριές κακώσεις κεφαλής,πολλαπλά τραύματα στο σώμα και νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείου, ευρισκόμενοςσε καταστολή.Η κατάσταση του εγκυμονεί κίνδυνο ζωής. Ο δεύτερος αστυνομικός (γεν. 1972), επίσης νοσηλευόμενος φέρει ρωγμώδες κατάγματα στο αριστερό χέρι και μώλωπες στα πλευρά. Η βάναυση επίθεση συνεχίζει μια σειρά προκλήσεων έναντι της έννομης τάξης και''καταδρομών'' που αποδέχονται με απάθεια το ενδεχόμενο αποτέλεσμα τηςσωματικής βλάβης και της ανθρωποκτονίας από ''άτομα'' που ασκούνται στη βία, μάλλον ως πρόταση και στάση ζωής και ως ''πολιτική παρέμβαση''. Η Ελληνική Αστυνομία κινείται για την ανακάλυψη των δραστών".

Γι' αυτό το γεγονός όμως, κανένας δημοσιογράφος δε θα φωνάξει, κανένα Ιντυμίντια δε θα γράψει αράδες, κανένας ψευτοδημοκράτης μπλογκερ δε θα αναρτήσει έστω και μία γραμμή.

Anastasios said...

@ Anonymous (16 Δεκ.),

Συγκλονιστικό!!!

Έχω μείνει άφωνος!!!