Monday 22 December 2008

9 Αναγνώσματα & Κάλαντα

Στην Αγγλία η Εορτή των Χριστουγέννων θεωρείται και εορτάζεται ως η σημαντικότερη από όλες τις χριστιανικές εορτές. Από το 1880, με πρωτοβουλία του Edward White Benson που αργότερα έγινε Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, καθιερώθηκε να τελείται τις παραμονές της του Χριστού Γεννήσεως η Ακολουθία που ονομάζεται «Εννέα Αναγνώσματα και Κάλαντα». Η Ακολουθία τελείται σε όλες τις Αγγλικανικές Ενορίες, αλλά και σε κάποιες Ρ/Καθολικές και Λουθηρανικές. Επίσης, πολλά Σχολεία στην Αγγλία τελούν αυτή την Ακολουθία μέσα στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εορτασμών τους.

Κατά την Ακολουθία αυτή διαβάζονται εννέα Αναγνώσματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, ειδικά επιλεγμένα για να δείξουν την πορεία του ανθρωπίνου γένους, από την πτώση των πρωτοπλάστων μέχρι την Γέννηση του Μεσσία. Ανάμεσα στα Αναγνώσματα ψάλλονται διάφορα κάλαντα και χριστουγεννιάτικοι ύμνοι.

Τα Αναγνώσματα είναι τα εξής:

1ο: Γένεση 3, 8-15 & 17-19
2ο: Γένεση 22, 15-18
3ο: Ησαΐα 9, 2 & 6-7
4ο: Ησαΐα 11, 1-3α & 4α & 6-9
5ο: Λουκά 1, 26-35 & 38
6ο: Λουκά 2, 1 & 3-7
7ο: Λουκά 2, 8-16
8ο: Ματθαίου 2, 1-12
9ο: Ιωάννου 1, 1-14

Από τα πιο ονομαστά κάλαντα είναι το «Ding! Dong! Merrily on High». Ο πλέον γνωστός χριστουγεννιάτικος ύμνος δε είναι το «O Come, All Ye Faithful».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο ονομαστή σχετική Ακολουθία, που προβάλλεται πάρα πολύ στην Αγγλία, είναι αυτή που τελείται στο Ναό του Βασιλικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου του Cambridge, κατά την Παραμονή των Χριστουγέννων. Σ’ αυτήν ψάλλει η παγκοσμίου φήμης χορωδία του ομώνυμου Βασιλικού Κολεγίου. Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε εδώ.

Προσωπικά είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω χθες Κυριακή την Ακολουθία αυτή σε μια Αγγλικανική Ενορία της περιοχής μας. Είναι η Ενορία της Παναγίας (Kenton, Harrow, ΒΔ Λονδίνο), όπου εφημερεύει ο φιλόξενος π. Giles Pinnock.

4 comments:

Σοφία said...

Δεν έχω πάει ποτέ σε αυτή τη λειτουργία, ούτε καν τη γνώριζα!

Anastasios said...

@ Σοφία,

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη Ακολουθία.

θα την απολαύσεις καλύτερα αν την παρακολουθήσεις σε Καθεδρικό Ναό, ή έστω σε κάποιον που φημίζεται για την χορωδία και την μουσική του, όπως ο Nαός St. Martin in the Fields: http://www2.stmartin-in-the-fields.org/page/home/home.html

Σοφία said...

Ξέρεις ότι τόσα χρόνια έχω μπει στο ναό αυτό μόνο μια φορά; Και είναι πολλές οι φορές που έχω σκεφτεί να πάω για τα κάλαντα, αλλά όλο κάτι τυχαίνει και δεν ευκαιρώ. Θα το βάλω όμως σίγουρα στο πρόγραμμα για του χρόνου. Ευχαριστώ :-)

Anastasios said...

@ Σοφία,

Η Ακολουθία αυτή, σε έναν τέτοιο -ιδιαίτερο- Ναό του Λονδίνου, η ψαλμωδία από ολόκληρο το εκκλησίασμα, και μάλιστα σε μια γλώσσα (μεσαιωνική αγγλική) που δεν μιλιέται σήμερα, σε μεταφέρει συνειρμικά σε μια άλλη αυτοκρατορική εποχή.

Είναι μια αίσθηση των πραγμάτων διαφορετική, έξω από τα τετριμμένα, την οποία η ψυχή μας έχει ανάγκη.