Friday 22 January 2010

Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης


Μια κεντρική πλατεία της Αθήνας μας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Ομόνοιας και την πλατεία Συντάγματος, είναι η πλατεία Κλαυθμώνος. Είναι μια ευρύρωχη πλατεία που παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον καθώς περιβάλλεται από εντυπωσιακά ιστορικά νεοκλασικά κτίρια, όπως το Μέγαρο Βούρου, το κτίριο του πρώην Υπουργείου Ναυτικών, το κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών κ.ά.

Στο κέντρο περίπου της πλατείας έχει τοποθετηθεί το ιμπρεσιονιστικό μπρούτζινο άγαλμα, ή σύμπλεγμα, που συμβολίζει την «Εθνική Συμφιλίωση». Είναι ένα ιδιαίτερα ευμεγεθές μνημείο, το οποίο απεικονίζει τρεις ανθρωπόμορφες φιγούρες να εναγκαλίζονται, σε ένδειξη συμφιλίωσης. Φιλοτεχνήθηκε από τον ιμπρεσιονιστή γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλο και εγκαινιάστηκε το 1987.

Ο Εικαστικός Γιάννης Ψυχοπαίδης, Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ., καταθέτει την προσωπική του (μάλλον ακραία) άποψη για το μνημείο αυτό: «Στην πλατεία Κλαυθμώνος, το μνημείο της λεγόμενης Εθνικής Συμφιλίωσης φανερώνει με τον συντηρητικό, σοσιαλρεαλιστικό επαρχιώτικο μοντερνισμό του κάποιες βαθύτερες αλήθειες για την πλαστική: ο ιδεοληπτικός στόμφος γίνεται εδώ γιγαντιαία πλαστική αφήγηση σχηματικής αφέλειας. Κοινή συναινέσει και εθνική συμφιλιώσει η πλατεία Κλαυθμώνος κοσμείται νομότυπα με το γλυπτικό άλλοθι της κοινωνικής εξισορρόπησης. Όσο πιο κραυγαλέο το άλλοθι, τόσο πιο πειστικό στην αναλήθειά του».

4 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Ευπρόσδεκτη, και καλαίσθητη, η νέα όψη του Ιστολογίου! Καλή συνέχεια!

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Για αρκετό καιρό σκεπτόμουν ότι μια αλλαγή θα ήταν καλή. Νομίζω κι εγώ ότι είναι αρκετά καλύτερη η εικόνα του ιστολογίου τώρα, με περισσότερες επιλογές σε διάφορους τομείς.

π Παντελεήμων Kρούσκος said...

Πάτερ Αναστάσιε,με γεια το νέο πρότυπο και χρόνια πολλά επί τη ονομαστική σας εορτή.

Anastasios said...

@ π. Παντελεήμων,

Αδελφέ μου αγαπητέ, ευχαριστώ θερμά. Ευχές εγκάρδιες από το βροχερό Λονδίνο.