Friday 29 January 2010

Ο Αγιογράφος Ελευθέριος Φουλίδης

Έχει και το Λονδίνο τον Αγιογράφο του. Είναι ο Έλληνας (Ποντιακής καταγωγής) Ελευθέριος Φουλίδης.

Ο Λευτέρης, όπως είναι γνωστός στους φίλους του, ήλθε στο Λονδίνο όχι για βιοποριστικούς λόγους, αλλά για να προσφέρει την τέχνη του, την Αγιογραφία, που είναι βέβαια η ιερή τέχνη της Εκκλησίας και της Παράδοσής μας, και για να αφήσει ένα καθαρό στίγμα Ελληνορθόδοξης τεχνοτροπίας σε Ελληνικούς και άλλους Ναούς της Βρετανίας.

Θα τολμούσα να πω, παρότι μηδένα προ του τέλους μακάριζε, πως ο Λευτέρης έχει καταφέρει να κάνει την παρουσία του και την τέχνη του ιδιαίτερα αισθητές όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και αλλού. Μέχρι τη Σκωτία έφθασε η χάρη του.

Αξίζει οπωσδήποτε να αναφέρουμε πως κατάγεται από το Δρέπανο Κοζάνης. Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο πατέρας του Θεόφιλος, ο οποίος ήταν σκηνογράφος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Κατόπιν σπούδασε Αγιογραφία κοντά στον Βασίλειο Γούναρη, ο οποίος είχε μαθητεύσει στον μεγάλο δημιουργό του 20ου αιώνα Φώτη Κόντογλου. Έτσι, ο Λευτέρης καυχάται ότι είναι πνευματικός εγγονός του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη.

Έχει αγιογραφήσει δεκάδες Ναούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1987 διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο και εργάζεται κυρίως σε Ελληνικές εκκλησίες της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου.

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Μικρή διόρθωση: Κρατικό (όχι Εθνικό) Θέατρο Βορείου Ελλάδος.