Saturday 15 May 2010

Ελληνικό Σχολείο Λονδίνου

Το Ελληνικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) λειτουργεί στο Δυτικό Λονδίνο από το 1983. Στα πρώτα χρόνια στεγάζονταν στα κτήρια της Ελληνικής Πρεσβείας, ενώ το 1988 η τότε Ελληνική Κυβέρνηση αγόρασε ένα κτήριο στην περιοχή Acton του Δυτικού Λονδίνου, όπου κατ΄αρχάς στεγάσθηκαν όλες οι σχολικές μονάδες από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο. Όταν αργότερα αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών, το εν λόγω κτήριο έμεινε για αποκλειστική χρήση του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.

Ως γνωστόν το Σχολείο αυτό είναι το μόνο αμιγώς Ελληνικό, πλήρους απασχόλησης και λειτουργίας, Σχολείο στη Βρετανία. Το Νηπιαγωγείο - Δημοτικό αριθμεί σήμερα 62 μαθητές. Προσφέρει δε πλήρη εκπαίδευση σε παιδιά ηλικίας από 3.5 έως 12 ετών. Το πρόγραμμα του Σχολείου είναι βασισμένο στο Ελληνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας για την βαθμίδα αυτή. Επίσης δε, προσφέρονται και αρκετές ώρες Αγγλικών, για ευνόητους λόγους.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Πατρίδα άρχισε δυστυχώς να επηρεάζει και το εν λόγω Σχολείο. Έτσι, η Ελληνική Κυβέρνηση προτείνει οικονομικές περικοπές, όπως επίσης και περικοπές στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ακόμα προτείνει να δημιουργηθούν συμπλέγματα τάξεων, όπου υπάρχουν τάξεις με λιγότερα από οκτώ παιδιά, χωρίς να υπολογίζεται ποιές είναι αυτές οι τάξεις.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου πιστεύουν ότι αυτές οι περικοπές είναι πιθανόν να οδηγήσουν στη συρρίκνωση και τελικά στην αναστολή λειτουργίας του Ελληνικού Σχολείου Λονδίνου. Για τούτο ξεκίνησαν μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών για να μην γίνουν οι προγραμματιζόμενες περικοπές. Τίτλος της εκστρατείας αυτής είναι: Save the Greek School of London. Μακάρι να πάνε όλα καλά με το Σχολείο αυτό, γιατί μερικούς από εμάς μας συνδέουν πολύ ζωηρές μνήμες με το κτήριο, την περιοχή, και πάνω απ’ όλα με τον θεσμό του Ελληνικού Σχολείου Λονδίνου!

5 comments:

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα said...

Είναι λυπηρό, πάτερ μου, ένα σχολείο με τόσο μεγάλη ιστορία να πλήττεται από την ελληνική κρίση. Μακάρι οι ιθύνοντες να αναθεωρήσουν, γιατί δεν θα πληγεί μόνο το σχολείο του Λονδίνου, αλλά και πολλά άλλα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Anastasios said...

@ Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα,

Είναι όντως πολύ λυπηρό όλο αυτό και δείχνει πως πραγματικά μια τοπική κρίση μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις σε άλλα γεωγραφικά σημεία του πλανήτη, όπου υπάρχουν και υφίστανται εξαρτώμενοι θεσμοί.

Το Σχολείο αυτό δε, είναι όχι μόνο ένας χώρος διδασκαλίας, αλλά είναι και μια δυναμική μονάδα μαρτυρίας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην μεγαλούπολη του Λονδίνου.

Μακάρι όλα να πάνε καλά και να μην χρειαστεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του.

Constantine said...

Και βεβαίος, εδώ δεν απεργούν οι δάσκαλοι, τα παιδιά δεν κατεβαίνουν στους δρόμους... ίσως θα έπρεπε να στέλνει η ελληνική κυβέρνιση άτομα από την Ελλάδα στο Ελληνικό Σχολείο Λονδίνου να ξαναμάθουν πως δούλευαν τα σχολεία :-)

Anastasios said...

@ Constantine,

Έχεις απόλυτο δίκιο.

Μακάρι να ακούν, ή να διαβάζουν, οι ιθύνοντες!

AM94' said...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΗΓΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟ 1992!ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΝ