Friday 11 February 2011

Wisdom ond Lar

Aυτές οι τρεις λέξεις, Wisdom ond Lar, είναι στην Αρχαία Αγγλική το μόττο του Πανεπιστημίου του Winchester της Νότιας Αγγλίας. Σημαίνει: Σοφία και Γνώση.

Το όμορφο αυτό ζωγραφικό έργο πάνω σε καμβά, το οποίο τιτλοφορείται Wisdom ond Lar, όπως ακριβώς και το μόττο, βρίσκεται κρεμασμένο στην κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου. Το ζωγράφησε η Alice Kettle το 2010. Όπως εξηγεί η ίδια η καλλιτέχνις το έργο αναπαριστά κυρίως τη θέα που έχει κανείς βλέποντας από το Πανεπιστήμιο ολόκληρη την ιστορική πόλη του Winchester, που αξίζει να σημειωθεί πως είναι η αρχαία πρωτεύουσα της Αγγλίας. Πάνω στο έργο φαίνονται τα κύρια σημεία της πόλης, όπως ο Καθεδρικός Ναός, το άγαλμα του Βασιλιά Αλφρέδου, ο Λόφος της Αγ. Αικατερίνης και άλλα.

Από ένα τέτοιο καλλιτεχνικό έργο και από ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα στο οποίο μελετούνται η ιστορία της ανθρωπότητας και οι μεγάλοι πολιτισμοί, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει κάποια αναφορά σε κάτι ελληνικό. Έτσι, σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, στο κάτω μέρος απεικονίζεται ο Τιτάνας της γνώσης και της νοημοσύνης Κοίος. Στο έργο φαίνονται σκέψεις, ιδέες και μάθηση να διαχέονται από το νου του έτσι όπως ατενίζει το τοπίο του Winchester. Ο τόπος είναι η Γαία, η μητέρα του Κοίου, ενώ στο πάνω μέρος τοποθετείται, σύμφωνα πάντα με την καλλιτέχνιδα, ο Ουρανός, ο πατέρας του. Η αδελφή του είναι η Σελήνη που ονομάζεται Φοίβη και η οποία χαρίζει την ασημένια λάμψη της νοημοσύνης και λαμπρότητας πάνω στην όμορφη αυτή πανεπιστημιούπολη.

No comments: