Friday 4 March 2011

Μήνυμα στο κινητό

Μήνυμα ιερέως π. Ν.Κ.
στο κινητό του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως

Κυριακή 27-2-2011 ώρα 14.19

Με την ευχή σας. Εκ των προτέρων γνωρίζω ότι τα παρακάτω δεν πρέπει να δημοσιεύονται αλλά ως ποιμένα μου οφείλω να σας ενημερώσω. Σήμερα ήμουν στη Λύρα με -5 βαθμούς και χιόνι. Στο Ναό δεν ήταν ούτε 10 άνθρωποι. Γύρω στις 8:45 άνοιξε η πόρτα και κοντοστάθηκαν 4 λαθραίοι, αδύνατοι, με βλέμμα πείνας. Όταν κάποιοι κινήθηκαν προς το μέρος τους, διέκοψα τον Όρθρο που έψαλα στο αναλόγιο και τους φώναξα «στο Ναό του Θεού, όλοι είναι καλοδεχούμενοι». Στους ξένους είπα στα αγγλικά «μην φοβάσθε, καθίστε να ζεσταθείτε». Είχα 5 πρόσφορα. Έκοψα μόνο το 1 στην Πρόθεση και από τα άλλα αφαίρεσα τη σφραγίδα «ΧΡ» και τους τα έδωσα ως ψωμί. Πριν το τέλος της λειτουργίας, κήρυξα πάνω στην περικοπή και είπα «να από τι θα μας κρίνει ο Θεός». Κατέληξα, δείχνοντας τους 4, πως «ελάχιστες φορές τυχαίνει στη ζωή μας, αυτό που κηρύττουμε να το πραγματώνουμε εκείνη την ίδια στιγμή και έτσι οι πράξεις μας να κηρύττουν Χριστό και όχι μόνο τα λόγια μας». Με το «διʼ ευχών» είπα μέσα μου... «α ρε παπα-Νίκο, τσάμπα έχασες τα λόγια σου», πριν προλάβω, όμως, να τελειώσω τη σκέψη μου, τους κύκλωσαν οι κυρίες. Με νοήματα τους είπαν να περιμένουν. Μέχρι να καταλύσω, τους είχαν φέρει φαγητά, πολλά φαγητά και ρούχα, μπουφάν και σκούφους.

Οι άνθρωποι ήταν από το Σουδάν, μου είπαν ότι πάνε στη Γαλλία.
.
Αυτά που είδα, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ.
.
Σεβασμιώτατε, την ευχή σας. Καλό μεσημέρι.

5 comments:

Anonymous said...

Για μένα, αυτός είναι ιερέας, αλλά αποτελεί φωτεινή εξαίρεση! Νομίζω πως αυτό περιμένουν όλοι να κάνει η εκκλησία και οι εκπρόσωποί της. Σε τέτοια να πέσει το βάρος. Δε γινόταν όμως. Δε γίνεται ακόμα σε πολλές περιπτώσεις. Κάποιοι έχουν μείνει στους τύπους και μόνο, δεν μπορούν να δουν τι χρειάζεται. Και οι καιροί έχουν τεράστιες ανάγκες, ζητούν άλλα και δεν εννοώ μόνον υλικά, αν και από κει πρέπει να αρχίσει κάποιος, για να δείξει τη φροντίδα του, να κάνει το χρέος του.
Ελπίζω πως δεν σας στεναχωρώ, δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου, έναν προβληματισμό μου από παλιά εκφράζω!
Καλές Απόκριες και Καλή Σαρακοστή!

Anastasios said...

@ alla logia,

Είναι αλήθεια ότι το περιστατικό αυτό απεικονίζει την προσωπικότητα του αφοσιωμένου Ορθόδοξου Κληρικού, ο οποίος είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος για την πολυδιάστατη αποστολή του.

Η Εκκλησία μας είναι μάνα με ζεστή αγκαλιά κι οι Ιερείς μας σε συνθήκες δύσκολες και απαιτητικές δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει η χριστιανική κοινωνία μας.

π Παντελεήμων Kρούσκος said...

Κόλαφος σε όλους αυτούς πού νομίζουν πώς είναι πιό Έλληνες και πιό "αξιοπρεπείς", απ'όλους τους ανοιχτόκαρδους παπάδες, μαθητές της Αγάπης. Καλησπέρα, από την ηλιόλουστη Κάλυμνο. Σας το υποκλέβω.

:)

Anastasios said...

@ π Παντελεήμων,

Kαλησπέρα, αδελφέ μου!

Εύχομαι να είσαι καλά μετά της οικογενείας σου!

Κώστας Καρακάσης said...

ΑΞΙΟΣ ο ταπεινός ιερέας! Αλλά αυτή είναι ημία όψη του νομίσματος. Δεν μπορώ να μην μελαγχολώ από την άλλη με την στάση των 300 και των συνοδοιπόρων τους. Να εκβιάζεται μία ολόκληρη χώρα, ένας φιλότιμος λαός που επέδειξε μέχρι σήμερα τον ύψηστο βαθμό αλληλεγγύης, να καταπατείται κάθε έννοια Συντάγματος, Νόμων και ευνομίας μιας χώρας με το "έτσι θέλω" είναι το άκρως αντίθετο της φιλαλληλίας και της φιλευσπλαχνίας. Υποκλίνομαι στον ιερέα, αλλά εξοργίζομαι με κάθε είδους εκβιαστές και καταχραστές της συνειδήσεως μου....