Wednesday 15 February 2012

Συνομιλία μουσικής και ποίησης


Ross Daly και Γεράσιμος Λουκάτος

Συνάντηση ενός μουσικού, και ενός ποιητή θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 16/2 στις 20.30 στον πολυχώρο “STAVLOS” στο ΘΗΣΕΙΟ.

Ο Ross Daly και ο Γεράσιμος Λουκάτος συνομιλούν σε μια ιδιαίτερα ελκυστική συνύπαρξη μουσικής και ποίησης.

Ο Γεράσιμος Λουκάτος θα διαβάσει ποιήματα από τις συλλογές «Γεωμετρία της μνήμης» 1991, «Πλους» 1997, «Ορίζων» 2002, καθώς και από το τελευταίο του βιβλίο «Σημείον» 2011.

Οι συλλογές αυτές συγκροτούν κατά την εκτίμηση του Νίκου Ι. Χουρδάκη: «ένα ποιητικό έπος» που με δικά μας λόγια, θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής: Ένας άνθρωπος, ο ποιητής, σαλπάρει από το λιμάνι μιας «γεωμετρημένης μνήμης» και ζωής, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, για να «διαπλεύσει» τον «ορίζοντα» του κόσμου αναζητώντας το «σημείο» δικαίωσης της ύπαρξης και της ψυχής του. Ο Λουκάτος στην τετραλογία του αφηγείται με λυρικούς, στοχαστικούς και ηθικούς, εν τέλει όρους το «έπος» διαπλοκής του ποιητικού υποκειμένου με την αντικειμενική, αλλά και ενδιάθετη, ασύνειδη πραγματικότητα.

Οι όροι που συγκροτούν το «έπος» του είναι τόσο ανοιχτοί που επιδέχονται, παρά την προσδιορισμένη κυριολεξία τους, πολλαπλές ερμηνείες, πράγμα που σημαίνει πως ο μελετητής της ποίησης του Λουκάτου, εκτός της αναγνωστικής απόλαυσης, προ(σ)καλείται να κατασκευάσει και μια ερμηνεία των όρων που συγκροτούν αισθητικά, μορφολογικά και «μυθολογικά» την ποίηση του, η οποία συγκριτικά περιλαμβάνει μοναδικά χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της «γενιάς του 80» («Σημείον» εκδόσεις ούτις, 2011).


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ROSS DALY

Ο Ρος Ντέιλι (Ross Daly) είναι Ιρλανδός μουσικός, δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας. Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1952. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία. Αρχικά έπαιζε κλασσική μουσική (πιάνο, βιολοντσέλο, κιθάρα) και στη συνέχεια ασχολήθηκε με παραδοσιακά μουσικά όργανα κυρίως της Ανατολής.

Ζει στην Κρήτη πάνω από τριάντα χρόνια όπου μελετάει και διδάσκει την κρητική μουσική παράδοση. Στην Κρήτη άλλωστε ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», που στεγάζεται στο Χουδέτσι Ηρακλείου, με σκοπό τη συλλογή, τη διάσωση και την προβολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΟΥΚΑΤΟΥ

Ο ποιητής Γεράσιμος Λουκάτος γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Παράλληλα με την ποίηση ασχολήθηκε και με άλλες μορφές τέχνης όπως η γλυπτική και η ζωγραφική. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Συμφωνία σε ελάσσονα κλίμακα» 1983, «Γεωμετρία της μνήμης» 1991, «Πλους» 1997, «Ορίζων» 2002, «Γεωμετρία της μνήμης» 2008 δίγλωσση έκδοση σε αγγλική μετάφραση, και «Σημείον» 2011. Βιβλία καθώς και ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και Τσέχικα. Ποιήματα όπως και κριτικές για το έργο του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

No comments: