Sunday 31 July 2016

Μελίνα Τσιλιμίγκρα, «Θυμήσου»

Παρουσιάσθηκε πρόσφατα στο Ναύπλιο, στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας μας, η πρώτη ποιητική συλλογή της νέας Αναπλιώτισσας ποιήτριας Μελίνας Τσιλιμίγκρα, με τον τίτλο «Θυμήσου», η οποία κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Πνοές λόγου και τέχνης».


Η ίδια η Μελίνα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Παιδευόμαστε να χτίσουμε μέλλοντες που θα εκπέσουν σε απαγορευμένα βασίλεια παρελθόντων. Παλεύουμε με τη θεά της μνήμης, ώστε να εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα στο παρόν. Ονειρευόμαστε ασύμμετρες πραγματικότητες και πραγματευόμαστε τα πιο μετρημένα όνειρα...


Οι σκέψεις σε δαγκώνουν, παίρνουν κάτι από εσένα. Η ιδιότητα της μνήμης σε διαβρώνει, τα όνειρα σε μπερδεύουν, ξεχνάς. Ήδη λησμόνησες για να συνεχίσεις να κάνεις παρόμοιες σκέψεις λήθης... Αλήθεια; Ξεχνάς όταν αρχίζεις να νικάς, όταν δε θυμάσαι ποιος είσαι. Πάντα όμως οφείλεις να σκέφτεσαι από πού ξεκίνησες. Θυμάσαι;»


Ο λόγος της ελληνικός, διεισδυτικός στην ουσία των πραγμάτων, κοινωνικός με ευαισθησία αλλά και τόλμη. Μια νέα ευγενική και παραδοσιακή ματιά στο μεταμοντέρνο κοινωνικό γίγνεσθαι, όπου το δίκαιο έχει καταντήσει πλέον έννοια σχετική και το ήθος της φυλής δεν είναι πάντα αυτονόητο.


Σίγουρα αξίζει να προσεχθεί και να μελετηθεί.

No comments: