Friday 29 July 2016

Κοινοτικό Πανηγύρι στο Harrow

Πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες ο επίσημος Ετήσιος Εορτασμός στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων, στο ΒΔ Λονδίνο, με την ευκαιρία της Εορτής των Προστατών της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού και Αγ. Παρασκευής της Αθληφόρου.


Σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας αλλά και τα έθιμα του λαού μας, οι Προστάτες Άγιοί μας τιμήθηκαν με Πανηγυρικές Ακολουθίες και Τελετές και με κοινωνικές εορταστικές εκδηλώσεις.


Συγκεκριμένα, την Κυριακή 24 Ιουλίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε, στους Κοινοτικούς χώρους, μεγάλο Κοινοτικό Πανηγύρι. Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δρα. Σεραφείμ Κυριακίδη και οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας της Κοινότητας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, είχαν ετοιμάσει σουβλάκια, και πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά, προς τέρψη των πολλών μελών και φίλων της Κοινότητας, που είχαν προσέλθει για να λάβουν την ευλογία των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής στη ζωή, τις οικογένειες και τα έργα τους. Το Πανηγύρι διανθίζονταν και από ωραία ελληνική μουσική, που έπαιζε η ορχήστρα των Γιώργου Γρηγορίου και Νίκου Σαββίδη.


Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία κατά το φετινό Πανηγύρι ήταν η αθρόα συμμετοχή παιδιών και γονέων του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος, η οποία οργανώθηκε από την Επιτροπή Γονέων, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Μαρία Winters. Πολλές και πλούσιες δραστηριότητες οργανώθηκαν ειδικά για τα παιδιά, τα οποία παρέμειναν για αρκετές ώρες στους Κοινοτικούς χώρους και απόλαυσαν τα παιδικά παιχνίδια, τη ζωγραφική προσώπου, τα παιδικά γλυκά κ.ά.


Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων οργανώθηκε για πρώτη φορά σε Κοινοτικό Πανηγύρι, και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, το Εργαστήρι Αγιογραφίας, με την φροντίδα και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αγιογράφου του Κοινοτικού Ιερού Ναού κ. Θεόδωρου Βογδάνου και της συζύγου του κας Ελισάβετ Σουρή, Καθηγήτριας της Βυζαντινής Τέχνης και Αγιογραφίας. Πολλά παιδιά, αλλά και ενήλικες, διδάχθηκαν με συντομία τα μυστικά της εικονογραφίας και ιστόρησαν και οι ίδιοι εικόνες.


Το τετραήμερο Πανηγύρι συνεχίσθηκε τις επόμενες ημέρες, με τις προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες στον εορτάζοντα Ιερό Ναό, καθώς επίσης και με εγκάρδια φιλοξενία στους Κοινοτικούς χώρους από τους Άρχοντες της τοπικής Παροικίας.


Την παραμονή της Εορτής του Αγίου Παντελεήμονος, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Λιτάνευση της Ιεράς Κτητορικής Εικόνος του Ιερού Ναού μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βησσαρίων Κοκλιώτης, Ιερ. Προϊστάμενος της Κοινότητας Παμεγίστων Ταξιαρχών, Margate Ανατολικής Αγγλίας, ο οποίος προσέφερε στους προσκυνητές πολλή τροφή για την ψυχή και την σκέψη τους, με την θαυμάσια θεολογική κι αγιολογική ομιλία του, ερμηνεύοντας εμπνευσμένα τους όρους «μαρτύριο» και «μαρτυρία».


Αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου, προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου.


Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα με την πάντοτε ιδαίτερη έμπνευση, γλαφυρότητα και ξεχωριστή μεταδοτικότητά του, αναφερόμενος στο βίο και την προσφορά του Αγίου Παντελεήμονος ως ιατρού και ως μάρτυρος της Εκκλησίας μας.


Στο εκκλησίασμα, εκτός των άλλων, βρισκόταν και ομάδα προσκυνητών από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, από την πόλη Mansfield της Κεντρικής Αγγλίας, συνοδευόμενη από τους Ιερείς της Κοινότητας π. Παΐσιο Θεοδώρου και π. Ηλία Μιχαήλ.


Στη διάρκεια της Πανηγύρεως, με πρωτοβουλία του Προέδρου των Νέων Επιστημόνων της Κοινότητας κ. Παναγιώτη Αργυρού, βγήκε και μια ωραία φωτογραφία selfie, σύμφωνα με τη σύγχρονη συνήθεια των νέων ανθρώπων της εποχής μας, που απεικονίζει τον Σεβασμιώτατο Άγιο Θυατείρων, μαζί με κληρικούς και λαϊκούς, όλους πρόσχαρους και χαμογελαστούς.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, καθώς επίσης και πολλοί λαϊκοί επίσημοι, όπως Πρόεδροι Κοινοτήτων και Ομογενειακών Συλλόγων, εκπαιδευτικοί της Παροικίας και άλλοι. Σε όλους τους παραπάνω προσφέρθηκε αντίγραφο της κτητορικής εικόνας του Ναού, ιστορημένης από τον Αγιογράφο κ. Θεόδωρο Βογδάνο.


Ας ευχηθούμε ολόψυχα οι Μεγαλομάρτυρες και Ιαματικοί Άγιοι της Κοινότητας, Άγιος Παντελεήμων και Αγία Παρασκευή, να είναι πάντα βοηθοί και πρεσβευτές όλων στο θρόνο του Αγίου Θεού μας και να μας ενισχύουν στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της χριστιανικής ζωής!

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

No comments: