Tuesday 12 July 2016

περ. CΠΟΥΔΑΓΜΑΤΑ

Μόλις εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 18ο τεύχος του περ. CΠΟΥΔΑΓΜΑΤΑ, το οποίο αποτελεί την περιοδική έκδοση του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής, Harrow και Περιχώρων - ΒΔ Λονδίνου.


Eίναι αφιερωμένο στα 40-χρονα της τοπικής Κοινότητας. Στα εξώφυλλα παρουσιάζονται οι πανέμορφες νέες τοιχογραφίες από τον τρούλο του Ναού, έργα του εξαίρετου αγιογράφου Θεόδωρου Βογδάνου.

Τα Περιεχόμενα του περιοδικού έχουν ως εξής:

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 40 ΧΡΟΝΩΝ
(Αντί Προλόγου)

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
Εκπαίδευση και εθνική ταυτότητα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο ΒΔ Λονδίνο
Επέτειος Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου
Εθνικό Μνημόσυνο και ομιλία Γεν. Προξένου Κύπρου
Αποκαλυπτήρια επιγραφών
Ο Δάσκαλος της Παροικίας
Δραστηριότητες Μαρτίου 2015
Υπουργός Παιδείας Κύπρου στο Harrow
Κυριακή των Βαΐων 2015 & Γεύμα στο Golden Kitchen
Επιχορηγημένη Πεζοπορία και «Έτος Βασίλη Τσιτσάνη»
Αγιογράφηση της κόγχης του Ιερού Βήματος
Λήξη μαθημάτων στο Ελληνικό Κολέγιο Αγίου Παντελεήμονος           
Κοινοτικό Πανηγύρι και Χειροτονία Ιερέως
Συναυλία Κυπριακών τραγουδιών
Εορτάστηκαν τα 40-χρονα της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος
Νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
Πρωτοχρονιάτικο Γεύμα Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων
Ο Γιώργος Σεφέρης στο Harrow          
Πνευματική Σύναξη για τις «Μαθησιακές δυσκολίες»
Εξ ουρανού επέβλεψεν ο Κύριος
Το Εργαστήρι Βυζαντινής Αγιογραφίας

40 ΟΛΟΦΩΤΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Χαιρετισμοί
Μιλτιάδη Παπαδάκη, Η ίδρυση της Κοινότητας
Ο «παλαιός» Ιερός Ναός Αγ. Παντελεήμονος
Το Πρεσβυτερείο
Οι διατελέσαντες Ιερείς
Οι διατελέσαντες Ιεροψάλτες και Νεωκόροι
Εκκλησιαστικοί και Κοινοτικοί Επίτροποι, Δωρητές και Ευεργέτες
Αξιωματούχοι του Κοινοτικού Συμβουλίου
Η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών
Το Ελληνικό Κολέγιο
Παιδικός Σταθμός - Νηπιαγωγείο
Δρος Παναγιώτη Προκοπίου, Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλμωδίας
Η ποιμαντική φροντίδα των ασθενών           
Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο
Ενοριακή Λέσχη
Πίνακας Ιεροπραξιών
Η Νεολαία

ENGLISH SECTION
Fr. Anastasios D. Salapatas, “Faith Faith” - The Community Football Team
Alexis Florides, Christ and our Understanding of Humanity

Στο κείμενο του Προλόγου γίνεται αναφορά στην ιστορική επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της Κοινότητας. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Το παρόν τεύχος των Κοινοτικών μας CΠΟΥΔΑΓΜΑΤΩΝ είναι καθηκόντως αφιερωμένο στα 40 χρόνια ζωής, λειτουργίας και προσφοράς της Κοινότητας του Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων - ΒΔ Λονδίνου (1975-2015).

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα στη Διασπορά είναι πάντοτε ένα εργατικό μελίσσι, μέσα στο πλαίσιο της οποίας συμπεριλαμβάνονται πολλοί θεσμοί, καθώς επίσης και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Ο Ιερός Ναός και το Ελληνικό Κολέγιο είναι οι δύο αδιαμφισβήτητοι πόλοι της Κοινότητας. Ανάμεσα σε αυτούς τους πόλους βρίσκονται και κινούνται πολλοί και διάφοροι οργανικοί τομείς, όπως η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων και οι ομάδες της Νεολαίας.

Στα ευλογημένα αυτά χρόνια της ζωής της Κοινότητας μια μεγάλη πλειάδα αφοσιωμένων Ομογενών εργάσθηκαν με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον για τα κοινά της Παροικίας. Προσέφεραν με απλοχεριά το χρόνο τους, την ευγενική τους διάθεση και βέβαια ενίσχυσαν οικονομικά τους ιερούς αυτούς θεσμούς που υπηρέτησαν, είτε από το περίσσευμα είτε από το υστέρημά τους.

Η ζωή 40 χρόνων δεν μπορεί φυσικά να κλεισθεί σε μερικές σελίδες, ούτε να αποτυπωθεί σε κάποιες φωτογραφίες. Ας είναι σίγουροι πάντως όλοι εκείνοι που διακόνησαν την Κοινότητα, κληρικοί και λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, πως ο δίκαιος στέφανος και η επιβράβευση των κόπων τους θα τους προσφερθεί και σε αυτή τη ζωή από τους ευγνώμονες συνανθρώπους τους, αλλά πολύ περισσότερο στη Βασιλεία των Ουρανών, όπου ο δίκαιος Κριτής θα αναγνωρίσει τις θυσίες και τις προσφορές τους.

«Τόν ἀγῶνα τόν καλόν ἠγώνισμαι, τόν δρόμον τετέλεκα, τήν πίστιν τετήρηκα· λοιπόν ἀπόκειταί μοι ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος, ὃν ἀποδώσει μοι ὁ Κύριος ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, ὁ δίκαιος κριτής, οὐ μόνον δὲ ἐμοί, ἀλλά καί πᾶσι τοῖς ἠγαπηκόσι τήν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ» (Β΄ Τιμ. 4, 7-8).

Ας ευχηθούμε ο Άγιος Θεός μας, δια πρεσβειών των Προστατών Αγίων μας Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, να μας δώσει δύναμη και έμπνευση να συνεχίσουμε τον αγώνα τον καλό της καλλιέργειας και εμπέδωσης της Ορθόδοξης Πίστης, καθώς επίσης και της διατήρησης των εθνικών παραδόσεων και ιδεωδών που μας χαρακτηρίζουν!

Το περιοδικό έχει 152 σελίδες, τα κείμενα των οποίων διανθίζονται με πολύ ωραίες φωτογραφίες, στις οποίες προβάλλονται διάφορες κοινοτικές δραστηριότητες, καθώς και πρόσωπα που πρωταγωνίσθησαν στα 40 χρόνια ζωής και λειτουργίας της Κοινότητας.

No comments: