Thursday 19 October 2017

Ι.Ν. Αγ. Φανουρίου Ρόδου

Επισκεπτόμενος κανείς την πανέμορφη νήσο Ρόδο, δεν μπορεί να μην προσέλθει ως ταπεινός προσκυνητής στον μικρό αλλά ιστορικό Ναό του Αγ. Φανουρίου.


Όπως γνωρίζουμε από το Συναξάρι του Νεοφανούς Αγίου, γύρω στα 1500 μ.Χ. βρέθηκε μια μισογκρεμισμένη εκκλησία, εκεί που ήταν τα τείχη της πόλης της Ρόδου, κι επίσης βρέθηκε και μια όμορφη εικόνα, που παρίστανε ένα νέο ντυμένο σαν στρατιώτη.


Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Μητροπολίτης της Ρόδου Νείλος, ο οποίος έσπευσε αμέσως επί τόπου και διάβασε καθαρά το όνομα του Αγίου, που λεγόταν Φανούριος. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν διάφορες παραδόσεις και έθιμα, με γνωστότερο αυτό της φανουρόπιτας.


Ο Ναός που μας ενδιαφέρει βρίσκεται μέσα στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Αποτελεί φυσικά ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών του νησιού.


Στον εν λόγω Ναό υπάρχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Εκείνες του Ιερού Βήματος χρονολογούνται στο α΄ μισό του 13ου αι. Αυτές του κυρίως Ναού και του Νάρθηκα χρονολογούνται στα μέσα του 14ου αι.


Ο Ναός αυτός είναι χαρακτηριστικό κτίσμα, που αποδεικνύεται σημαντικός για τη μελέτη της ιστορίας του σμαραγδένιου νησιού, και φυσικά αξίζει της προσοχής μας.

No comments: