Friday 17 August 2018

Κάπταιν Κουκ και Endeavour


Η τελευταία συλλογή βρετανικών γραμματοσήμων σηματοδοτεί την 250η επέτειο της αναχώρησης του πλοίου Endeavour, με καπετάνιο τον διάσημο Κάπταιν Κουκ, για ένα από τα σπουδαιότερα ταξίδια όλων των εποχών, με χαρακτήρα επιστημονικής έρευνας και αναζήτησης.


Ο Τζέιμς Κουκ ήταν Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως.


Το 1768 το βρετανικό Ναυαρχείο όρισε στον Κουκ να ηγηθεί επιστημονικής αποστολής στη νήσο Ταϊτή του νότιου Ειρηνικού, για να εγκαθιδρύσει αστρονομικό παρατηρητήριο. Η αποστολή τους ήταν να παρατηρήσουν μια σπάνια διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από το δίσκο του Ηλίου. Στις 3 Ιουνίου 1769, ο Κουκ είχε μετρήσει επιτυχώς τον χρόνο διέλευσης της Αφροδίτης. Με αυτόν τον τρόπο βοήθησε τους επιστήμονες να βελτιώσουν την αντίληψή τους για το μέγεθος του ηλιακού συστήματος.


Ο εκπρόσωπος Φιλοτελισμού των Βρετανικών Ταχυδρομείων Philip Parker, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Our striking new stamps mark the 250th anniversary of one the most important voyages of discovery of all time. On board the Endeavour were scientists and artists who recorded their findings and the ship brought back thousands of specimens and illustrations which amazed society”.

No comments: