Tuesday 30 June 2020

Στο παλιό Ουαλικό παρεκκλήσι


Το κεντρικό Κοιμητήριο της πόλης Newport στο Πριγκιπάτο της Ουαλίας είναι εκείνο που ονομάζεται St. Woolos Cemetery και ιδρύθηκε το 1854. Σε αυτό βρίσκονται τέσσερα παρεκκλήσια και πολλά περίτεχνα μνημεία της πρώϊμης Βικτωριανής περιόδου.


Ένα από εκείνα είναι κι αυτό που παρουσιάζεται στην παρούσα ανάρτηση, το οποίο ονομάζεται Non-conformist (προτεσταντικό) παρεκκλήσι, κι είναι δομημένο σε Ρωμανικό αρχιτεκτονικό στυλ.


Σε επίσκεψή μας στο εν λόγω Κοιμητήριο θαυμάσαμε αυτό το εξαιρετικό οικοδόμημα, με την υπέροχη εξωτερική όψη και τα θαυμαστά σημεία του στο εσωτερικό, κάποια από τα οποία αποτυπώνονται στις εδώ δημοσιευόμενες φωτογραφίες μας.


Καθώς παρατηρήσαμε οι ίδιοι κι όπως μας διαβεβαίωσε υπάλληλος του Κοιμητηρίου, το παρεκκλήσι αυτό δεν αξιοποιείται δυστυχώς για τη λατρεία, αλλά χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη.


Πάντως, πολλά σημεία και στοιχεία του, όπως το εγγεγραμμένο σταυροειδές σχήμα, ο κωνικός του τρούλος, το κίτρινο και το μπλε χρώμα, τα όμορφα κιονόκρανα, μας θύμισαν πολύ ελληνικά και Ορθόδοξα χαρακτηριστικά.


Αυτό φυσικά μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας προσέφερε διαβεβαίωση για το γεγονός ότι το ελληνικό και το Ορθόδοξο πνεύμα έχουν εμπνεύσει και επηρεάσει πολύ σύνολη τη χριστιανική ιστορία και ιδιαίτερα τη χριστιανική αρχιτεκτονική.

No comments: