Monday 13 May 2024

Γαλάζιες Πατρίδες

 
Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη γείτονα τουρκία (πάντα με το «τ» μικρό), όπου θα συζητηθούν για λίγες ώρες (άλλοι λένε 5, άλλοι 7) διμερή θέματα, με διεθνή αντανάκλαση, αξίζει να δώσουμε μια ελληνική γνώμη σε ένα θέμα που έχει ανακινήσει ο τούρκος πρόεδρος.
 

Αυτό είναι το θέμα με τις -όπως τις αποκαλεί- «γαλάζιες πατρίδες». Και βέβαια είναι παντελώς ανιστόρητη η άποψή του και δεν εδράζεται σε καμμία ιστορική πηγή.
 
Ακόμα και όρος «γαλάζιες», αυτός καθ’ αυτός, δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τα οποιαδήποτε χρώματα χρησιμοποιεί η τουρκία, με την ερμηνεία και την ιστορία του όρου, με τη λογοτεχνική του διάσταση, με τη σχέση του με την Αρχαιο-Ελληνική πότνια αλς, με τον Βυζαντινό Ουρανό και την περηφάνια που προσδίδει ο εν λόγω όρος στο Ελληνικό Έθνος!
 
Ξεχνά επίσης ο νεο-σουλτάνος, ή προσποιείται πως ξεχνά, ότι ο λαός του δεν είναι ιδοκτήτης αλλά φιλοξενούμενος στις δικές μας... τις ελληνικές «Γαλάζιες Πατρίδες», όπως ορθότατα τις αποδίδει ο χάρτης της παρούσας ανάρτησης.
 
Ας δείξει λοιπόν ταπεινότητα και ακριβή ιστορική συνείδηση, για να έχουμε καλή γειτονία... Αυτός είναι ο αναγκαστικός μονόδρομός του προς την πορεία μιας ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή μας.
 
Αλλιώς...

No comments: