Sunday 26 May 2024

Εκδήλωση Μνήμης στο Bristol

 
Tιμούμε σήμερα, στον Ι.Ν. Απ. Πέτρου και Παύλου στο Bristol, την ιερή μνήμη των ηρωϊκών προγόνων μας, που έπεσαν Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και κατά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
 

Στην ειδική Επιμνημόσυνη Δέηση προσευχόμαστε:
 
«Ανάπαυσον, Κύριε, τα ψυχάς των κατά την άλωσιν της βασιλίδος των πόλεων αγωνισαμένων και πεσόντων υπέρ της σωτηρίας αυτής και των υπέρ της εις Χριστόν πίστεως μαρτυρησάντων. Πρόσδεξαι την θυσίαν αυτών και τους στεναγμούς του Έθνους ημών, ους επί αιώνας ήδη ετησίως, επί τη μνήμη εκείνων, δακρύον αναφέρει Σοι τω Θεώ ημών. Ευμενής δε και ίλεως ημίν τε και εκείνοις γενόμενος, ανάτειλον την ποθητήν ημέραν, καθ’ ην, ως ήλιος φωτεινός, ο Σταυρός Σου, φωτίσει και αύθις την του Κωνσταντίνου Πόλιν και απ’ αυτής φωτεινάς προβάλλων ακτίνας Χριστεπωνύμου Ελληνικού ανθρωπισμού και προόδου, πληρώσει πίστεως, ελπίδος και αγάπης τον κόσμον σύμπαντα και αποκαταστήσει πραγματικόν το ίνδαλμα της Μεγάλης Πατρίδος.
 
Ευδοκία τη Ση τελούντες σήμερον μνημόσυνα υπέρ των ψυχών αυτών, αξίωσον ημάς αναφωνήσαι: Του ευσεβούς ημών Έλληνος Χριστιανού Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των συν αυτώ πεσόντων γενναίων της πίστεως και της πατρίδος προμάχων και πάντων των κατά την αποφράδα εκείνην ημέραν, και κατά την εν τω Πόντω Γενοκτονία, σφαγιασθέντων, κληρικών τε και λαϊκών αδελφών ημών, αιωνία η μνήμη»!

No comments: