Thursday 11 September 2008

Το Μοναστήρι του Έσσεξ

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου στην περιοχή Έσσεξ της Ανατολικής Αγγλίας ιδρύθηκε το 1959 από τον Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Σαχάρωφ.
Είναι ένα Μοναστήρι που αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους ανά την οικουμένη Ορθόδοξους πιστούς και όχι μόνο. Το Μοναστήρι αυτό έχει καταφέρει να προσελκύει Ορθοδόξους μοναχούς και μοναχές αλλά και δόκιμους και λαϊκούς από όλες τις εθνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι η Ορθοδοξία είναι η πραγματικά «Καθολική» Εκκλησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες χρησιμοποιούνται πολλές και διάφορες γλώσσες.
Μια χαρακτηριστική και ίσως μοναδική ιδιαιτερότητα του Μοναστηριού αυτού είναι το γεγονός ότι εκεί μονάζουν μοναχοί και μοναχές. Εκείνοι που δεν γνωρίζουν καλά την Παράδοση της Εκκλησίας μας χαρακτηρίζουν το Μοναστήρι «μικτό». Όμως η σωστή ορολογία είναι «διπλό». Αυτό είναι οπωσδήποτε αρχαία Παράδοση, από τα χρόνια του Μεγ. Βασιλείου, η οποία όμως σήμερα δεν είναι σε ευρεία χρήση.
Ιδρυτής και κτίτωρ της Μονής είναι -όπως προείπαμε- ο Αρχιμ. Σωφρόνιος, ο οποίος γεννήθηκε το 1896 στη Μόσχα. Σπούδασε στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας και κατ’ αρχάς ασχολήθηκε με την ζωγραφική. Κατόπιν σπούδασε στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και το 1925 αναχώρησε για το Άγιο Όρος, όπου εγκαταβίωσε στην Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος. Εκεί γνωρίσθηκε και συνδέθηκε στενά με τον Άγιο Σιλουανό. Αυτή η γνωριμία αποτέλεσε σταθμό στη ζωή του και στην πνευματική του πορεία. Μετά την κοίμηση του Αγ. Σιλουανού αποσύρθηκε στην έρημο του Αγίου Όρους. Ύστερα (στα 1948) μετέβη στη Γαλλία και τελικά έφθασε στην Αγγλία όπου ίδρυσε το Μοναστήρι αυτό στο Έσσεξ. Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 11 Ιουλίου 1993.
Σημερινός Καθηγούμενος της Μονής είναι ο Ελληνο-Αυστραλός Αρχιμ. Κύριλλος. Στο Μοναστήρι εγκαταβιούν 2 Αρχιμανδρίτες, 2 Ιερομόναχοι, 3 Διάκονοι, 4 μοναχοί και 20 μοναχές. Εορτάζει δε στις 24 Ιουνίου, στις 29 Αυγούστου και στις 24 Σεπτεμβρίου.
.

No comments: