Thursday 23 April 2009

«Ο Βιολονίστας»

Ο λόγος για τον Άρχοντα του Έλληνα Λόγου Κώστα Καρακάση, που με τα πονήματά του τα τελευταία χρόνια έχει γράψει τη δική του λαμπρή ιστορία στο χώρο της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας.Το τελευταίο του βιβλίο, που εκδόθηκε φέτος τον Φεβρουάριο αποδεικνύει για άλλη μια φορά περίτρανα το πηγαίο "ποιητικό" του τάλαντο. Σε ένα πιο προσωπικό τόνο οφείλω να αναφέρω ότι κανένας συγγραφέας πριν από τον Κ.Κ. (έχω στη βιβλιοθήκη μου γύρω στα 5.000 βιβλία) δεν κατάφερε να κερδίσει την αυθόρμητη συγκίνηση και το καυτό εσωτερικό, αλλά και εξωτερικευμένο, δάκρυ μου.

Οι περισσότερες ιστορίες του είναι καταδικές του, αφορούν και πηγάζουν από την ίδια την οικογενειακή του ζωή και ιστορία. Ως Έλληνας της Διασποράς, και κοσμοπολίτης Αλεξανδρινός ο ίδιος, φέρει μέσα του όλη την σοφία και την αρχοντιά του Οικουμενικού Ελληνισμού, ο οποίος πότισε με αυθεντικό πολιτισμό την ανθρωπότητα ολάκερη. Για τούτο σε ανύποπτο χρόνο του ευχήθηκα προσωπικά να ανοίξει περισσότερο εκείνο το σεντούκι της ψυχής και να μοιραστεί μαζί μας όλα τα κρυφά και φανερά "μυστικά" του, γιατί τα χρειαζόμαστε και τα έχουμε ανάγκη. Με κάθε έκδοση, με κάθε βιβλίο του μας πλουτίζει, μας κάνει καλύτερους και ευγενέστερους. Μας προικίζει με τα πλούτη του και την ανεπανάληπτη και πλέρια αυθεντική και αρχοντική σκέψη και γραφή του.

Αναφορικά με το πρόσφατο βιβλίο του, ο τίτλος του είναι «Ο βιολονίστας». Κυκλοφόρησε σε 15.000 αντίτυπα (πρώτη έκδοση) από τον Εκδοτικό Οίκο «Ψυχογιός». Τυπώθηκε δε σε χαρτί «ελεύθερο χημικών ουσιών χλωρίου και φιλικό προς το περιβάλλον». Το εξώφυλλο, το οποίο επιμελήθηκε η Χρυσούλα Μπουκουβάλα, είναι καταπληκτικό. Μας προσφέρει δε ένα ωραίο ζωγραφικό παιχνίδι με την εναλλαγή του έγχρωμου και το ασπρόμαυρου, το οποίο φυσικά προϊδεάζει τον αναγνώστη για το παιχνίδι του χρόνου που φρόντισε να επιμεληθεί με ιδιαίτερη λογοτεχνική μαστοριά ο συγγραφέας.

Το story του βιβλίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο Κ.Κ. γνωρίζει καλά την τέχνη να κρατά τον αναγνώστη ξύπνιο τα βράδια. Το παιχνίδι του χρόνου, οι πλούσιες εικόνες, οι μουσικοί ήχοι (το βιβλίο περιγράφει τη ζωή και δράση μιας οικογένειας μουσικών σε διάστημα 4 γενεών), τα ταξίδια σε «μυθικές» πόλεις της Ευρώπης και της Ανατολής (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Αλεξάνδρεια, Κάϊρο), οι διακεκριμένες προσωπικότητες που παρελαύνουν μέσα στις 477 σελίδες του (Σουλτάνος, Βαλιδέ, ελληνόφωνη Δούκισσα του Κέντ κ.ά.) και το μεσογειακό wit του συγγραφέα είναι τα βασικά στοιχεία αναφοράς του βιβλίου.

Εμένα προσωπικά μου προκαλούν πάντα ιδιαίτερη αίσθηση τα ονόματα προσώπων. Ο Κ.Κ. χρησιμοποιεί, αν και θα έπρεπε να πω αξιοποιεί την διαχρονική ελληνική ονοματολογία, δίνοντας πολύ όμορφα και εύηχα ονόματα στους πρωταγωνιστές του, όπως Ίων, Αλκυόνη, Ζέφυρος - Ζέφης, Μιχαήλ, Πασχάλης, Ουρανία, Δάφνη και Αντιγόνη.

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Κ.Κ. είναι η λεπτομέρεια. Τον παρακολουθώ, και στο μεγάλο μπεστ σέλερ του την «Αθηνά», αλλά και στο «Βιολονίστα» να στρώνει ένα τραπέζι εύκολα, όμορφα, με τέχνη, με ευγένεια, με προσοχή μεγάλη. Το στολίζει με νόστιμους ορεκτικούς μεζέδες, εύγευστο κύριο πιάτο και ελκυστικό επιδόρπιο. Οπωσδήποτε δε φροντίζει πάντα και το καλό κρασί.
.
Εντύπωση προκαλεί στον αναγνώστη και η ευαισθησία με την οποία ακουμπά πάνω στην μεγάλη εθνική τραγωδία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (1945-49) και στα μετέπειτα εξ ίσου τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν.

Γενικά θα έλεγα πως ο Κ.Κ. είναι ο συγγραφέας των τόπων, των χρόνων, των ιδιαίτερων και εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων και βέβαια και της λεπτομέρειας. Προσωπικά του εύχομαι ολόψυχα ο Μεγαλοδύναμος να τον ενισχύει και φωτίζει πάντοτε ώστε να μας επιδαψιλεύει ασταμάτητα με τις πλουσιοπάροχες δωρεές της έμπνευσης και της καρδιάς του.

6 comments:

VAD said...

Εχω διαβάσει την Αθηνά,ομορφη γραφή,μου άρεσε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Κώστας Καρακάσης said...

Αδελφέ μου!
Σε ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ δεν χωρούν όλα όσα θα ήθελα να σου πω για τα τόσο φιλόφρονα λόγια σου.
Η Αγάπη σας, δίνει περίσσιο βάρος ευθύνης στην πέννα μου. Μα όσο ο καλός Θεός θα μου δίνει ζωή και δύναμη, δεν θα πάψω από του να Τον υπηρετώ με τις σκέψεις και τις δονήσεις της ψυχής μου, που μπορεί να φτάνουν μέχρι την δική σας καρδιά. Γιατί τα πάντα είναι δοσμένα από Εκείνον και αφού υπηρετούν Εκείνον, τότε υπηρετούν και τον Άνθρωπο.
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ

Anastasios said...

@ VaD,

Χριστός Ανέστη!

Νομίζω πως όλοι μας ανακαλύψαμε προσωπικά στοιχεία (όνειρα, αναζητήσεις) στην "Αθηνά", για τούτο είχε κι αυτή την μεγάλη επιτυχία.

Ανάλογη επιτυχία μπορεί να έχει και ο "Βιολονίστας".

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Τα "ευχαριστώ" είναι δική μας υποχρέωση, Άρχοντά μου, προς εσάς.

Υγεία και δύναμη να έχετε και μην σταματάτε καθόλου να μας μεταφέρετε ουρανό. Ότι έρχεται από εσάς είναι γνήσιο κι αληθινό.

ZouZouna said...

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά.
Ηρθα απο την Ελλάδα, διαβάζοντάς σας στην μακρινή Ν. Ζηλανδία απο την Artanis, να αφήσω την καλημέρα μου σε μιαν άλλη Ελλάδα.
Σ' ένα ημερολόγια Αποδημίας. Εύχομαι οι ημέρες εκεί να περνούν ήρεμα και ο επαναπατρισμός - εάν είναι το ποθητό - να ειναι σύντομος.
Την καλημέρα μου

Οσο για τα βιβλία, του κ, Καρακάση, διάβασα διθυράμβους!

Anastasios said...

@ Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα,

Αληθώς Ανέστη και Χρόνια Πολλά, Καλά κι Ευλογημένα.

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.