Friday 10 May 2013

Τιμήθηκε ο Γκάλης


7 Μαίου 2013, Βράδυ, Δευτέρα της Διακαινησίμου στο Κανάλι της ΕΡΤ3

Επιτροπή της Καλαθοσφαιρίσεως διοργάνωσε κάτι που για πρώτη φορά γίνεται από τον αθλητικό κόσμο της πατρίδος μας. Ετίμησε τον ΄Ελληνα Αθλητή ο οποίος εγενήθηκε στην Αμερική, αλλά εγαλουχήθηκε με τα νάματα της φυλής μας . Αυτός είναι ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ.

Στην εκδήλωση συμμετείχον ΄Ελληνες και Ξένοι, προσωπικότητες του αθλητισμού.

Προηγήθηκε συνέντευξη από τον Δημιογράφο κ. Σιγάλα με τον κ. Ν. Γκάλη ο οποίος εξεδίπλωσε όλο του τον εσωτερικό κόσμο φανερώνοντας το αθλητικό μεγαλείο που κρύβει μέσα του.


Ο τόπος στον οποίο έλαβε χώρα η εκδήλωση ήταν το γήπεδο καλαθοσφαιρίσεως της ομάδος ΑΡΗ για την οποία, όταν ήτο νεώτερος ο κ. Γκάλης, έπαιζε με απίθανη ικανότητα αναδεικνύοντας την ομάδα του πάντα νικηφόρα, αλλά και στην Εθνική ομάδα που συμμετείχε, το Ελληνικό Basket θριάμβευε προσφέροντας νίκες αδιανόητες για το τί ήταν το άθλημα αυτό πρίν από την συμμετοχή του. Το στάδιο ήταν κατάμεστο από τους φιλάθλους οι οποίοι εκραύγαζαν με αφάνταστο ενθουσιασμό.

Η ικανότητά του να κερδίζει πάνω από 35 καλαθιές σε κάθε αναμέτρηση, τον έκανε να είναι ο κίνδυνος των αντιπάλων του. Τις επιτυχίες του αυτές τις έβλεπε σαν καθήκον στην ιδέα του άθληματος, χωρίς καμία έπαρση. Απεναντίας η συμπεριφορά του έγινε διδασκαλία στους νεωτέρους. Σήμερα η καλαθοσφαίριση θεωρείται, αλλά και είναι παγκοσμίως σε πολύ υψηλό επίπεδο, γι΄ αυτό δικαίως μπορεί να ονομαστεί ο κ. Γκάλη ο Διοργανωτής της Καλαθοσφαιρίσεως στην πατρίδα μας, που άλλαξε τα πάντα στο παιχνίδι αναδεικνύοντας την πατρίδα μας ηγέτιδα.

Εχω ακούσει από πολλούς να λένε ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν τελείως διαφορετικοί από τον σημερινό ΄Ελληνα, λές και είχαν έλθει από άλλο πλανήτη. Αυτός ο διαλογισμός αυθόρμητα με κάνει να απαντήσω σ΄ αυτούς ότι ο Ν. Γκάλης ήλθε από μία χώρα στην οποία δοκιμάζονται με επιτυχία οι ιδέες των αρχαίων προγόνων μας και τις οποίες δυστυχώς εμείς οι νεώτεροι ΄Ελληνες περιφρονούμε.

Αυτά εν ολίγοις για την προσωπικότητα του αγνού αθλητή Ν. ΓΚΑΛΗ, το παράδειγμα του οποίου έβαλε ρίζες στον αθλητισμό της πατρίδος μας.

Νικόλαος Πούλιος
Ομότιμος Αρχιγραμματέας Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.

No comments: