Friday 24 May 2013

Ναύαρχος Ζαμπέλας


Admiral Sir George Michael Zambellas KCB DSC

Εδώ κι ένα μήνα, ο νέος Αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, αλλά και των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, είναι ένας Έλληνας, με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα, ο Ναύαρχος Σερ Γιώργος Ζαμπέλας. Η επιλογή του εν λόγω προσώπου μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ήταν κυβερνήτης ναρκαλιευτικού, ενώ συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά του εμπορίου ναρκωτικών στην Καραϊβική και θεωρείται ως ένας από τους ικανότερους αξιωματικούς για να διευθύνει και να καθοδηγήσει το Ναυτικό της Βρετανίας.


Ο Γιώργος Ζαμπέλας πατέρας τριών παιδιών, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1958 στη Νότια Ροδεσία (Ζιμπάμπουε), γιος του Μιχάλη Ζαμπέλα ο οποίος κατάγεται από τα Δωδεκάνησα και της Ρόζμαρι Λίντσεϊ. Ο θείος του Απόστολος Ζαμπέλας, ήταν στενός συνεργάτης και δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο Σερ Ζαμπέλας, κατετάγη το 1980 στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και στην αρχή υπηρέτησε ως πιλότος ελικοπτέρων. Σύντομα θα ξεχωρίσει και μετά τις απαραίτητες σπουδές ανέλαβε κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού HMS Cattistock ενώ το 1995 ανέλαβε το δύσκολο έργο των περιπολιών στην Καραϊβική σε επιχειρήσεις κατά του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.

Το 1999, ο Ζαμπέλας υπηρέτησε ως κυβερνήτης της φρεγάτας HMS Chatham, η οποία συμμετείχε σε επιχειρήσεις στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής (Operation Palliser), κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Σιέρα Λεόνε. Για τη δράση του, ο Ζαμπέλας τιμήθηκε με τον Σταυρό των Εξαίρετων Πράξεων το 2001, ενώ το 2002 συμμετείχε στη χάραξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ και το 2005 ανέλαβε την διοίκηση των αμφίβιων δυνάμεων του Βρετανικού Ναυτικού και το 2011 η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε Ιππότη - Διοικητή του Τάγματος του Λουτρού κι έγινε Σερ.

Τον Ιανουάριο του 2013 προήχθη σε ναύαρχο και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ότι θα αναλάβει αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού μέσα στον Απρίλιο.

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Άξιος λοιπόν! Είθε να διαπρέψει και στη θέση αυτή, και να δώσει δείγμα γραφής των Ελληνικών του γονιδίων.