Thursday 30 May 2013

Το Καστρομονάστηρο [Α’]

Στον τόπο της μεγάλης μάχης του 1066

Το 1066 έγινε η τελευταία επιτυχημένη εισβολή στην Αγγλία, από τους Νορμανδούς.



Η στρατιωτική μάχη που έδωσε τη νίκη στους εισβολείς πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αγγλία, εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωριό Battle, κοντά στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη Hastings.



Τέσσερα χρόνια αργότερα, στα 1070, ο Πάπας της Ρώμης Αλέξανδρος Β΄, έβαλε κανόνα στους Νορμανδούς να μετανοήσουν για το σκοτωμό τόσων πολλών ανθρώπων κατά την εισβολή.



Έτσι, ο Ουίλιαμ ο Πορθητής υποσχέθηκε να οικοδομήσει ένα μοναστήρι στον τόπο της μεγάλης μάχης του 1066, ή μάχης του Hastings, και να κτίσει την Αγία Τράπεζα εκεί που είχε πέσει μαχόμενος ο βασιλιάς της Αγγλίας Harold.



Το μοναστήρι οικοδομήθηκε κι αφιερώθηκε στον Άγιο Μαρτίνο. Το καθολικό της Μονής ολοκληρώθηκε το 1094 και εγκαινιάσθηκε στη διάρκεια της βασιλείας του Ουίλιαμ Ρούφους.



Την εποχή του Ερρίκου Η΄, τότε που τα μοναστήρια στην Αγγλία καταστράφηκαν και οι μοναχοί διώχθηκαν, η Μονή αυτή είχε την ίδια τύχη με τις άλλες.



Κατόπιν τα κτήρια και ο γύρο χώρος πέρασε από δάφορους ιδιοκτήτες και διάφορες χρήσεις.



Τελικά το Καστρομονάστηρο πωλήθηκε στη Βρετανική Πολιτεία το 1976 και σήμερα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.



Πάντως είναι λίγα τα κτίσματα που σώζονται σήμερα, από το μεσαιωνικό Καστρομονάστηρο.



Μέρος του κτηριακού συγκροτήματος χρησιμοποιείται από το Σχολείο που ιδρύθηκε μέσα σ’ αυτό στην διάρκεια του μεσοπολέμου.



Είναι ενδιαφέρον πως οι κάτοικοι της Νορμανδίας ανήγειραν το 1903 μέσα στο Καστρομονάστηρο ένα μνημείο, προς τιμήν του Άγγλου βασιλιά Harold που έπεσε εκεί.

No comments: