Wednesday 22 May 2013

Επέτειος Ποντιακής Γενοκτονίας


Στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής στο Harrow ΒΔ Λονδίνου τελέσθηκε την Κυριακή 19η Μαΐου τ.έ. Εθνικό Μνημόσυνο, προς τιμήν των 353.000 θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.


Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε με αδρές γραμμές στη μακρόχρονη παρουσία των Ελλήνων στον Πόντο και στην παραγωγή σπουδαίου πολιτισμού, από αυτό το εξαιρετικά δραστήριο και προοδευτικό τμήμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Μεταξύ άλλων ανέφερε:


«Θρηνούμε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά δεν υιοθετούμε το ρόλο του θύματος -θα ήταν η εύκολη λύση φυγής από τις ιστορικές προκλήσεις. Κάθε ανάλογη ετήσια σύναξη στη μνήμη του Ποντιακού ολοκαυτώματος οφείλει να διαδηλώνει ανυποχώρητη εμμονή στην αυτοσυνείδητη ελληνικότητα που σάρκωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός, απολύτως ανάλογη με εκείνη την συνειδητή ελληνικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος ζει και υποφέρει κι εκείνος σήμερα έναν εξ ίσου τραγικό διωγμό από τις πατρογονικές του εστίες, από τον ίδιο -δυστυχώς- εχθρό, από τον οποίο δεν φαίνεται πως το Γένος των Ελλήνων μπορεί να απαλλαγεί εύκολα».


Οι παρευρεθέντες στο Εθνικό Μνημόσυνο Πόντιοι Έλληνες, επικύρωσαν το ενδιαφέρον τους για την ίδρυση Ποντιακού Συλλόγου Αγγλίας. Προσεχώς θα ανακοινωθεί Συνάντηση Γνωριμίας όλων των Ποντίων Ελλήνων Λονδίνου - Αγγλίας.

No comments: