Saturday 20 September 2014

ΑΓΑΠΗ, η κορωνίδα της Ζωής

Ποιά είναι αυτή η δύναμη  στα σωθικά του ανθρώπου  που τον κάνει να  δημιουργεί  μετουσιώνοντας  την ύλη σε πνεύμα, τα λόγια σε έργα,  την έχθρα σε συμφιλίωση, το λάθος σε μετάνοια και συγγνώμη;  


Είναι το δυνατώτερο ανθρώπινο αίσθημα που ξεκινάει από την ψυχή του για να παρουσιασθεί σε πολλές μορφές. Είναι αυτός ο γίγαντας όλων των άλλων ανθρωπίνων συναισθημάτων, είναι αυτή η ηρωική  ΑΓΑΠΗ. Γιατί κάθε της εκδήλωση έχει τα στοιχεία ηρωισμού.  Ηρωισμός  είναι όταν πεινάς και από το στέρημά σου προσφέρεις  φαγητό,  ένδυση και ό,τι άλλο  έχει ανάγκη  κάποιος από τους  αναξιοπαθούντες συνανθρώπους σου.  Είναι  ηρωισμός  όταν έρχεσαι αρρωγός σ΄αυτούς που πάσχουν και προσφέρεις από το στέρημά σου.  Είναι ηρωισμός να προσφέρεις φροντίδα  σε ορφανά, ηρωισμός να διακινδυνεύσεις προκειμένου να σώσεις κάποιον συνάνθρωπό σου από τα τόσα δεινά αμαρτωλής ζωής, όπως  οι χρήστες  ναρκωτικών και  τα οποία ναρκωτικά ευρίσκονται  σε έξαρση τις ημέρες μας  αυτές.

Φάρμακο διαπαιδαγώγησης είναι η αγάπη στην εκπαίδευση . Είναι αυτή που  μαλακώνει και σωφρονίζει και τα πιό ατίθασα  παιδιά που συνήθως προέρχονται από δύσκολες οικογένειες. Η τιμωρία δεν έχει πάντα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όσο η προσφερόμενη αγάπη από μέρους του  εκπαιδευτικού.  Από την άλλη, το παιδί όταν καταλάβει το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού, όσο δύσκολο παιδί και άν είναι, η αγάπη το ειρηνεύει.

Τέλος το αποκορύφωμα αγάπης  προέρχεται από την μητέρα, η οποία προκειμένου να περιφρουρίσει τα παιδιά της,  γίνεται λαμπάδα και καίγεται. Εκτός από τον ηρωισμό με τον οποίο παρουσιάζεται  η αγάπη, αυτή μετατρέπει τους ανθρώπους σε αγγέλους, γιατί το βλέμμα και μόνο μιάς κοπέλας  που εμφορείται από συναισθήματα αγάπης  είναι γεμάτο  τρυφερότητα  αγγελική  που στο αντίκρυσμά του,  εάν είσαι  δέκτης,  ανατριχιάζεις ολόκληρος.

Η  καλή συμπεριφορά των ανθρώπων,  όπως λέγεται  σήμερα  παιδεία,  οφείλεται στον σεβασμό προερχομένη από αγάπη σε σημείο υψίστης λεπτότητος και ευγενείας,  με λίγα λόγια η αγάπη είναι η μεγαλύτερη γέννα πολιτισμού.  Μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν ότι ο Χριστιανισμός που το Α και το Ω της διδασκαλίας του είναι ΑΓΑΠΗ κατέχει  μεγάλη δύναμη  πολιτισμού  που  καμία άλλη θρησκεία ή φιλοσοφική διδασκαλία  μπορεί να αντισταθεί  μπροστά του.

Νικόλαος Πούλιος
Ομότιμος Αρχιγραμματέας
Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.

Σημείωση ιστολόγου: Είμαι ευγνώμων στον κ. Νικόλαο Πούλιο για το υπέροχο κείμενό του.

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Δεν θυμάμαι ποιος το είχε πρωτοπεί (ίσως ο Προηγούμενος των Ιβήρων π. Βασίλειος): "Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να καταλάβω ότι εκείνο το Α και το Ω πάνω από την Ωραία Πύλη ήταν η αρχή και το τέλος της λέξης ΑγαπΩ".