Tuesday 30 September 2014

Ο Λόρδος Βύρωνας στην Κεφαλλονιά


...και η έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Μπενάκη

Όλοι μας έχουμε συνδέσει το όνομα του μεγάλου φιλέλληνα και του ρομαντικού ποιητή με το Μεσολόγγι. Ο Λόρδος Βύρωνας όμως είχε επισκεφτεί και το νησί της Κεφαλλονιάς το 1823, στην διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του στην Ελλάδα. Στο δεύτερο ταξίδι του είχε λειτουργήσει ως σύνδεσμος της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου κατόπιν της μεσολάβησής του για την απόκτηση του πρώτου σημαντικού δανείου που έλαβε η νεότερη Ελλάδα από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο Μπάιρον έμεινε για σύντομο χρονικό διάστημα στα Μεταξάτα της Κεφαλλονιάς. Έμεινε σε ένα αρχοντικό για τέσσερεις μήνες. Στο διάστημα αυτό αλληλογράφησε, οργάνωσε τις κινήσεις του για τον απελευθερωτικό αγώνα, συνάντησε προσωπικότητες της εποχής.


Εντελώς συμπτωματικά στο διπλανό σπίτι περνάει τα καλοκαίρια του την τελευταία δεκαπενταετία ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης. Επί δεκαπέντε χρόνια ο ζωγράφος εμπνευσμένος από το ιστορικό τοπίο και από τον μεγάλο φιλέλληνα ζωγραφίζει πίνακες με τα υπέροχα Κεφαλλονίτικα τοπία. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης δεν ζωγραφίζει τοπογραφίες αλλά οι ακουαρέλες αυτές αποτελούν μια εξαίρεση στο έργο του. Όπως λέει και ο ίδιος, μέσα από αυτές προσπάθησε να δει τα τοπία που ατένιζε ο Μπάιρον. Κάθε Αύγουστο ο Ψυχοπαίδης  μεταμορφωνόταν σε «έναν υπαιθριστή ζωγράφο του 19ου αιώνα».  Ο Ψυχοπαίδης μέσα από τα έργα του θέλει να απεικονίσει «την αίσθηση της τιμιότητας, του ρομαντισμού, της επαναστατικότητας, των ιδεών», όλων των αγνών στοιχείων που συμβολίζει ο ρομαντικός Άγγλος ποιητής.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο ζωγράφος στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ, ερωτήθηκε κατά πόσον συμφωνεί με την άποψη του ιστορικού Ρόντερικ Μπίτον ο οποίος έκανε μια «ελεύθερη» αντιστοιχία ονομάζοντας τον Λόρδο Βύρωνα τον πρώτο μνημονιακό της εποχής του. Ο Ψυχοπαίδης απάντησε ότι η αντιστοιχία είναι εσφαλμένη γιατί δεν μπορείς να συγκρίνεις την Ευρώπη του 19ου αιώνα, την Ευρώπη της Γαλλικής Επανάστασης και των ιδεών με την σημερινή κατάσταση. Ο Βύρωνας διεκδικούσε ένα κράτος δικαιοσύνης, ισονομίας και οργάνωσης, ένα κράτος περήφανο και αυτόνομο. Για αυτό το ιδεώδες ο μεγάλος ποιητής έδωσε την περιουσία του και την ζωή του.

Με αφορμή τα 190 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα ο γνωστός ζωγράφος παρουσιάζει 50 ακουαρέλες με κεφαλλονίτικα τοπία, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες πάνω στο πορτρέτο του Βύρωνα και ένα γλυπτό. Όλα αυτά προέρχονται από την προσωπική του συλλογή που είναι το δικό του αφιέρωμα στον άνθρωπο που έδωσε την ζωή του για την Ελλάδα. Όλα τα ανωτέρω έργα εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 26 Οκτωβρίου. Είναι μια ευκαιρία για όλους μας να γνωρίσουμε τα έργα του ζωγράφου και να αναλογιστούμε για άλλη μια φορά το έργο και την ζωή του μεγαλύτερου φιλέλληνα όλων των εποχών.     

Εύη Ρούτουλα

No comments: