Thursday 5 July 2018

Απρόσμενη ανακάλυψη


...στο «Γυναικείο Παρεκκλήσι»

Ο Καθεδρικός Ναός Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Golders Green ΒΔ Λονδίνου, δεν σταματάει να μας εκπλήσσει με τα μυστικά του, που αποκαλύπτονται σήμερα τυχαία. Έτσι στο παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας (πρώην Γυναικείο Παρεκκλήσι στο Αγγλικανικό παρελθόν του Nαού μας), είχε επιμελώς καλυφθεί από μια βιτρίνα, στην οποία είχε τοποθετηθεί ο υφασμάτινος Επιτάφιος της Παναγίας, μια τοιχογραφία που απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου.



Πρόκειται πιθανώς για έργο Άγγλου καλλιτέχνη, το οποίο φέρει στο κάτω μέρος επιγραφή στα Ελληνικά: «Ιδού ἡ δούλη Κυρίου», ενώ στην δεξιά πλευρά υπάρχει και αφιερωματικό πλακίδιο με το εξής κείμενο στα Αγγλικά: «PRESENTED IN MEMORY OF ARTHUR FREDERICK THOMPSON WHO ENTERED INTO REST NOVEMBER 10Th 1912 BY H. GWYNNE TREW AND THE OFFICE STAFF OF THE SPIES PETROLEUM COMPANY».



H Spies Petroleum Company ήταν μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ρωσικών συμφερόντων που διατηρούσε τα γραφεία της στο Λονδίνο. Ο H. Gwynne Trew, το όνομα του οποίου αναγράφεται στο αφιερωματικό πλακίδιο, ήταν ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας και το όνομά του αναφέρεται  επίσης στην σελίδα 116 του βιβλίου του  Luis Fischer, Oil Imperialism The International Struggle for Petroleum, όπως επίσης και σε δυο επιστολές που ευρίσκονται στο αρχείο του Winston Churchill.


Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που κατορθώσαμε να συλλέξουμε, ο  Arthur Frederick Thompson, στην μνήμη του οποίου αφιερώθηκε η τοιχογραφία φαίνεται ότι έπεσε σε ένα από τα πεδία των μαχών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρωτοπρ. Βασίλειος Παπαθανασίου

No comments: