Tuesday 15 September 2009

Θεμελίωση νέου Ιερού Ναού...

...στο ΒΔ Λονδίνο

Προχθές Κυριακή τελέσθηκε στους χώρους της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος στο ΒΔ Λονδίνο η επίσημη τελετή θεμελίωσης του νέου Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος, ο οποίος θα οικοδομηθεί σε βυζαντινό ρυθμό.

Την Ιερή Ακολουθία τέλεσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος. Συμμετείχαν κληρικοί, Άρχοντες της Κοινότητας, καθώς και πολλά μέλη και φίλοι της εν λόγω Κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεμελίωση αυτή είναι εξαιρετικό γεγονός με μεγάλη ιστορική σημασία. Η Ελληνορθόδοξη Ομογένεια στη Μεγ. Βρετανία έχει πάνω από έναν αιώνα να οικοδομήσει Ναό εκ θεμελίων.


Η φιλοπρόοδη Κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονος ανέλαβε το μεγαλόπνοο αυτό έργο με μεγάλο ενθουσιασμό και με τη ματιά προς το μέλλον. Το έργο θα είναι δύσκολο, αλλά αναμένεται να συσπειρώσει τους Ομογενείς, να τους δώσει πολύ πνευματική τροφή για μελέτη, και βέβαια να τους προσφέρει το στάδιο για έναν ευγενή αγώνα.

11 comments:

Anonymous said...

Όμορφη είδηση. Εύχομαι ο ναός να είναι περικαλλής και λειτουργικός για τις ανάγκες της κοινότητας. Συχνά οι σύγχρονοι ορθόδοξοι ναοί του απόδημου ελληνισμού συνομιλούν με ρεύματα και τάσεις και δεν κοπιάρουν δουλικά βυζαντινοπρεπείς ρυθμούς. Οπότε αυξάνει το ενδιαφέρον για τον σχεδιασμό του χώρου και το οπτικό αποτέλεσμα. Αλήθεια, ποιος θα είναι ο αρχιτέκτονας;

St. Panteleimon & St. Paraskevi Church said...

@ ardalion,

Πολλοί αρχιτέκτονες (από Ελλάδα, Κύπρο και Λονδίνο) έχουν βάλει ιδέες, αλλά κατά καιρούς και το χέρι τους, για να ετοιμασθεί το σχέδιο αυτού του Ναού. Ο τελευταίος που έχει και την σημερινή ευθύνη του έργου είναι ο Μιχάλης Νεοκλέους, Ελληνοκύπριος Ομογενής του Λονδίνου.

Με συντομία σου αναφέρω πως οι Απόδημοι Έλληνες επιθυμούν πάντα να μεταφέρουν ό,τι είχαν στην Πατρίδα στο νέο τόπο ζωής τους. Έτσι, ένας βυζαντινός Ναός έχει πολλά να θυμίσει και πολλές ψυχές να δονήσει...

Σοφία said...

Με το καλό να αποπερατωθεί η ανοικοδόμηση!

Anastasios said...

@ Σοφία,

Εκτός από το τέλος, που όλοι αναμένουμε βέβαια με λαχτάρα, και η καθημερινή ενασχόληση με το έργο, η αντιμετώπιση πολλών -κάποτε δύσκολων- ζητημάτων, έχει μια ξεχωριστή μαγεία...

Anonymous said...

@ St. Panteleimon Church
Εύχομαι ειλικρινά τα καλύτερα για την ανοικοδόμηση και ο ναός σας να αποβεί κόσμημα της κοινότητας και προσκύνημα ευλαβείας για τους απανταχού ορθοδόξους.

Νομίζω ότι το ζητούμενο δεν είναι να προκληθεί αμνησία των αποδήμων για την πατρίδα με καινοτόμες εκδοχές ναοδομίας χωρίς αναφορά στην εκκλησιαστική παράδοση. Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα. Το θέμα είναι οι δημιουργικές λύσεις μιας αρχιτεκτονικής που βασίζεται στο Βυζάντιο (βλ. κυρίως Αγία Σοφία). Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα ναών που δεν σεβάστηκαν ούτε την κλίμακα της περιοχής ούτε διαλέχθηκαν με μοντέρνα υλικά, όπως το τσιμέντο με έναν άλλον τρόπο... Αποτέλεσμα: Κακογουστιά και έξω και μέσα. Αντί για περιβάλλον Βασιλείας του Θεού, βλέπεις περιβάλλον νεοπλουτίστικης έπαρσης, που κάποτε μπορεί να είναι πραγμάτωση των φαντασιώσεων των προϊσταμένων του ναού... με δυο λόγια χωρίς οσμή ευωδίας πνευματικής.

Anastasios said...

@ ardalion,

Αυτή η τελευταία σκέψη σου, "πραγμάτωση των φαντασιώσεων των προϊσταμένων του ναού", μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν εισχύει στη Διασπορά, όπου ο Προϊστάμενος του Ναού είναι μόνο "Ιερατικώς" Προϊστάμενος, και καμιά απολύτως σχέση δεν έχει με την διοίκηση του Ναού, η οποία έχει σύμφωνα με τα Καταστατικά δοθεί αποκλειστικά στους λαϊκούς άρχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιερέας δεν είναι καν μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Anonymous said...

Εύχομαι να δω και να ζήσω και τα Θυρανοίξια... Καλή δύναμη σε όλους όσους βάζουν την αγάπη τους για ένα τέτοιο έργο.

Κ.Κ.

St. Panteleimon & St. Paraskevi Church said...

@ K.K.,

Είσθε καλεσμένος μας στα Θυρανοίξια από τώρα!

Anonymous said...

ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Anonymous said...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΕ π.ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ.
ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΤΑΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΘΕΙ- ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ-,Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΑΣ,ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ,ΘΑ ΕΡΘΩ-ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ-ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΑ ,ΝΑ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΩ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΑ ΣΑΣ,ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ..
ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΕΚΤΗ ΣΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ,ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΟΥ.ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΥΤΤΑΞΕ ΤΟ SITE ΤΗΣ Ι.Μ.ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΑΘΜΟ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΟΥ ΦΙΛΟΥΣ...
π.Κ.
απο Πάτρα

Anastasios said...

@ π.Κ.,

Αδελφέ μου,

Είδα το βίντεο και σε συγχαίρω για όμορφη αυτή πρωτοβουλία. Δημιουργήσαμε κι εμείς, πριν από 16 χρόνια, τον πρώτο πρότυπο Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Κοινότητά μας, που ήταν και ο πρώτος της Ομογένειας Μεγ. Βρετανίας. Λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα.