Wednesday 20 May 2009

O ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Έλληνας

Τώρα έχουμε και επίσημα τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ Έλληνα. Είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Προφανώς ψηφίστηκε με εθνικιστικά κριτήρια. Είναι σίγουρο ότι οι Βόρειοι Έλληνες θα αισθάνονται χαρούμενοι. Αυτή η πρωτειά ίσως να μας διασφαλίσει καλύτερα τα εθνικά μας σύνορα και την κυριαρχία μας! Λέτε!

Οι 10 πρώτοι Μεγάλοι Έλληνες και οι ψήφοι τους, σύμφωνα με την πρόσφατη ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε από το κανάλι ΣΚΑΪ, προφανώς με το βλέμμα στραμμένο και στους δείκτες της τηλεθέασης, έχουν ως εξής:

- Μέγας Αλέξανδρος, 127.011 ψήφοι
- Γεώργιος Παπανικολάου, 103.661 ψήφοι
- Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 84.007 ψήφοι
- Κωνσταντίνος Καραμανλής, 63.934 ψήφοι
- Σωκράτης, 63.423 ψήφοι
- Αριστοτέλης, 59.500 ψήφοι
- Ελευθέριος Βενιζέλος, 55.730 ψήφοι
- Ιωάννης Καποδίστριας, 51.493 ψήφοι
- Πλάτωνας, 45.569 ψήφοι
- Περικλής, 36.030 ψήφοι

Τώρα, πως μπορεί να μπαίνουν στο ίδιο καζάνι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο Σωκράτης και ο Ιωάννης Καποδίστριας, μόνο ένας λαός σαν τον δικό μας μπορεί να το δικαιολογήσει. Η σκληρή -όπως φαίνεται από τους αριθμούς- μάχη για την τέταρτη θέση πως σας φαίνεται; Και μάλιστα μεταξύ δύο προσώπων που τους ενώνουν τόσα κοινά!!!

Ίσως οι ιθύνοντες να ακούσουν κάποια στιγμή τη φωνή της κοινής λογικής, και αν θέλουν να κάνουν ανάλογες δημοσκοπήσεις (πολύ της μόδας τώρα τελευταία, ενόψει και των ευρωεκλογών), να τις οργανώσουν με διαφορετικά κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει και αναλογία και τρόπος σύγκρισης μεταξύ των υποψηφίων. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να οργανώσουν ψηφοφορία για τον μεγαλύτερο Έλληνα Ποιητή ή Λογοτέχνη ή γενικώτερα διανοούμενο. Επίσης, άλλη ψηφοφορία για την ανάδειξη του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού, του μεγαλύτερου Έλληνα επιστήμονα κ.ά.

Συγκινητική πάντως η αναφορά συν-ιστολόγου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Παραθέτω μικρό απόσπασμα:

Αυτός ήταν ο μοναχικός καβαλάρης και αυτός ήταν ο αναστεναγμός του καθώς ο ίδιος γράφει στα απομνημονεύματά του.

Εγώ, το άλογό μου και ο ουρανός….

Και μετά ξημέρωσε η σύγχρονη Ελλάδα…

Εγώ πάντως, αν έπρεπε να ψηφίσω, με τα δεδομένα κριτήρια, είχα την προσωπική μου προτίμηση, που βέβαια ήταν εκτός της δεκάδας...

4 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Σεβαστέ μου πάτερ, όλες αυτές τις μέρες σκεφτόμουν ότι, όπως μας έλεγαν στο Δημοτικό Σχολείο, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Πέρα από τα νούμερα της τηλεθέασης του αντίστοιχου διαύλου, δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη ψηφοφορία πρόσφερε τίποτε περισσότερο.

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Συμφωνώ απολύτως!

Η προφανής δικαιολογία των διοργανωτών είναι ότι κάτι ανάλογο είχε ενωρίτερα πραγματοποιηθεί στη Μεγ. Βρετανία, με τους ίδιους ακριβώς όρους.

Η σκέψη μου είναι ότι ένα λάθος ακόμα κι αν επαναληφθεί 5.000 φορές δεν μπορεί να μετατραπεί σε σωστό. Πάντα θα παραμένει λάθος.

hamomilaki Anthemis said...

Συμφωνούμε απόλυτα με το σκεπτικό σας
...και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συλλογή αναρτήσεων με τον τίτλο: «Ωραίοι Έλληνες».

http://hamomilaki.blogspot.com/2009/05/hellenes.html

αν σας βρίσκει σύμφωνο η προσπάθειάς μας, παρακαλούμε να μας βοηθήσετε :)

Anastasios said...

@ hamomilaki ♀,

Στο ιστολόγιό σου κατέθεσα τη δική μου συμμετοχή.