Sunday 16 September 2012

Εγκύκλιος για την έναρξη των Σχολείων

Στους Γονείς, τους Δασκάλους, τους Σχολικούς Επιτρόπους και τους Άρχοντες των Κοινοτήτων, των Εκπαιδευτικών Συλλόγων και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
 

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Οι καλοκαιρινές  διακοπές ευρίσκονται προς το τέλος, οι Ολυμπιακοί, όπως και οι Παρα-ολυμπιακοί Αγώνες, -οι οποίοι επραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία εις την ιστορική Μεγαλούπολη του Λονδίνου- έχουν ήδη τελειώσει. Τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, τα Γυμνάσια, τα Κολέγια και τα Πανεπιστήμια ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους σπουδαστές τους. Οι Γονείς με σπουδή, καθοδηγούν και ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στην νέα ζωή τους. Το θαυμαστό είναι ότι όλος ο Κόσμος, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, αγαπούν την εκπαίδευση, την μόρφωση των παιδιών τους και ποικιλότροπα προσπαθούν να τα σπουδάσουν, πράγμα που γεμίζει όλους μας με ελπίδες και  αισιοδοξία για ένα καλύτερον μέλλον. Η Ορθόδοξη Εκκλησία σαν Μάνα στοργική και Δασκάλα σοφή μεριμνά για την μόρφωση των Νέων μας. Όπως όλοι γνωρίζετε, πρωτοστατεί για την ίδρυση και την ομαλή λειτουργία των Σχολείων της Αποδημίας. Σήμερα έχουμε τρία είδη Σχολείων.

Α). Είναι το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο που ιδρύθηκαν και συντηρούνται από το Ελληνικό Κράτος και τα οποία φέτος θα στεγαστούν στους χώρους του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Παναγίας, στην Κοινότητα Αποστόλου Βαρνάβα Wood Green, Βορείου Λονδίνου.

B). Είναι το ημερήσιο Ομολογιακό Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Κυπριανός», στην περιοχή Croydon, Νοτίου Λονδίνου, το οποίο από τον περασμένο Ιούλιο ανακηρύχθηκε σε Ακαδημία. Τούτο το σχολείο είναι κρατικό και συντηρείται εξ’ ολοκλήρου από το Βρετανικό Δημόσιο Ταμείο. Στο Σχολείο αυτό η Αρχιεπισκοπή έχει την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία και Διοίκησή του, την διδασκαλία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης και της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Γ. Είναι τα Νυκτερινά και Σαββατιανά Σχολεία, τα οποία λειτουργούν τα βράδυα μετά το τέλος  των Ημερησίων Σχολείων και τα Σάββατα, πρωί και απόγευμα. Μερικά λειτουργούν σε ιδιωτικούς χώρους, όπως είναι τα Σχολεία της Εκκλησίας και άλλα λειτουργούν σε χώρους των Δημοσίων Σχολείων, όπως είναι τα Σχολεία της ΟΕΣΕΚΑ, τα Ανεξάρτητα και αλλά. Όλα αυτά τα Σχολεία συγκεντρώνουν πολλούς μαθητές και μαθήτριες και λειτουργούν όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και όπου έχουμε οργανωμένες Κοινότητες. Αυτό το είδος των σχολείων οργανώνεται, διοικείται και συντηρείται από τις τοπικές Επιτροπές με την οικονομική υποστήριξη των Γονέων και των φίλων των Σχολείων και με την προσφορά δασκάλων από την Κυβέρνηση της Ελλάδος και Κύπρου. Δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία τα τελευταία δύο χρόνια απέσυρε τους δασκάλους της από τα Νυκτερινά  Σχολεία της Ομογένειας ύστερα από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Χώρα.
Μάθημα Θρησκευτικών στο Ελληνικό Κολέγιο
Αγ. Παντελεήμονος Harrow - ΒΔ Λονδίνου.

Πριν κλείσω αυτό το Εγκύκλιο Γράμμα  με την ωραία ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων στα Σχολεία, θέλω να μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τις ευχές μου προς τους Γονείς, τα Παιδιά, τους Δασκάλους, τους Ιερείς και τα Διοικητικά  Συμβούλια των Εκκλησιών, των Σχολικών Εφορειών, των Εκπαιδευτικών Συλλόγων και όλων εκείνων οι οποίοι συνδράμουν ποικιλότροπα το έργο της Παιδείας στην Αποδημία.

Θέλω ιδιαίτερα να μνημονεύσω την πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής για την ίδρυση Ημερησίου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης στο Βόρειο Λονδίνο, όπως εκείνο του «Αγίου Κυπριανού» στο Νότιο Λονδίνο. Ήδη η Κυβέρνηση της Χώρας εδέχθη την αίτησή μας και αναμένουμε τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Παιδείας για τη  υλοποίηση αυτής της αποφάσεώς του, η οποία για μας τους Ελληνορθόδοξους αποτελεί επέκταση της προσφοράς μας στο ιερό κεφάλαιο της Παιδείας. Συμβουλεύουμε όλους τους Γονείς και τους φίλους της Πατρώας Παιδείας όπως υποστηρίζετε οικονομικά και ηθικά και προσεύχεστε για τα Σχολεία, τα Παιδιά και όλους τους Δασκάλους για την πρόοδο και το μέλλον των Σχολείων της Ξενητειάς.

Με την ευκαιρία αυτή καλωσορίζουμε  την νέα Προϊσταμένη της Κυπριακής Δασκαλικής  Αποστολής, ελλόγιμη κα Ανδρούλλα Όθωνος, Επιθεωρήτρια, και της ευχόμεθα κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως και η Προϊσταμένη της Εκπαιδευτικής Αποστολής της Ελλάδος κα Βαρβάρα Καμπουρίδου, έχουν την απόλυτη συμπαράσταση Κλήρου και Λαού εις την άσκησιν της διακονίας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρομεν ότι με την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς, πρωτοβουλία του ΕΦΕΠΕ διοργανώνεται Εκπαιδευτικό Συνέδριο για να μελετήσει το μέλλον των Σχολείων της Αποδημίας και να βοηθήσει τους Γονείς, τους Ιερείς και τους Δασκάλους και ειδικά τα παιδιά, τους Νέους και Νέες στην προσπάθειά τους να διδαχτούν την πατρώα πολιτιστική Παράδοσή μας. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Οκτώβριο 2012.

Κλείνοντας αυτό το Εγκύκλιο Γράμμα κάμνω θερμή έκκληση στους Γονείς να ενισχύσετε το έργον του Σχολείου και  ειδικότερα να βοηθήσετε εις την  ανάπτυξη του Σχολείου της ξενητειάς με την αποστολή των παιδιών σας στο Σχολείο της περιοχής σας. Με το άμεσον ενδιαφέρον σας για τα Σχολεία, με την εθελοντική σας προσφορά, με την οικονομική σας αρωγή και θυσία και στενή συνεργασία μεταξύ σας και με την Διοίκησή τους, τα Σχολεία θα προοδεύσουν. Τα τελευταία ειδικά χρόνια παρατηρείται κάποια αδιαφορία για τα Παροικιακά Σχολεία, πολλοί  Γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους σ’ αυτά. Σε μερικές περιοχές της χώρας οι μαθητές αυξάνονται και σε μερικές ελαττώνονται λόγω αμέλειας, ή έλλειψης ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος από μέρους της οικογενείας και των Αρχόντων, οι οποίοι αγνοούν την μεγάλη παιδαγωγική, κοινωνική και πολιτιστική αξία του Παροικιακού Σχολείου. Υπενθυμίζω ότι τα σχολεία βοηθούν τα παιδιά να γίνουν πιο κοινωνικά, τους διδάσκουν να σέβωνται τους μεγαλυτέρους, να αγαπούν τα γράμματα, την αξία της γλώσσας, της θρησκείας, της φιλίας, του πολιτισμού. Τα παιδιά που έχουν το προνόμιο να φοιτούν στα Παροικιακά Σχολεία γίνονται πιο κοινωνικά και αποκτούν φίλους των οποίων η φιλία έχει διάρκεια ζωής. Διδάσκονται την αξία της πίστεως εις τον Θεό και μαθαίνουν να αγαπούν την Χριστιανική παράδοση και Λατρεία. Επίσης αποκτούν πλατύτερους ορίζοντες για τη ζωή, σέβωνται τους άλλους, τους φτωχούς, τους αδύνατους, τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τους ξένους και όλους εκείνους που έχουν την ανάγκη της δικής μας αγάπης και συμπαράστασης.

Με αυτές τις σκέψεις, και με αισθήματα αγάπης και βαθείας εκτίμησης σε σας, τους Γονείς και φίλους των Σχολείων, σας χαιρετίζω εγκαρδίως. Προσεύχομαι για σας και κάθε πρόοδο στις σπουδές των παιδιών μας και διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Σεπτέμβριος 2012                         

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

Σημείωση: Η παραπάνω Εγκύκλιος διαβάζεται σήμερα στους Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας.

No comments: