Wednesday 19 September 2012

Σχέσεις Ορθοδόξων - Αγγλικανών

Την περασμένη Κυριακή 16η Σεπτεμβρίου ο πρωτότοκος Δημήτρης Σαλαπάτας (Θεολόγος - Διεθνολόγος) έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου.
 


Ο ομιλητής Δημήτρης Σαλαπάτας

Το θέμα του ήταν: «Σχέσεις Ορθοδόξων - Αγγλικανών και η σημασία τους» . Αυτός είναι και ο ερευνητικός χώρος της διδακτορικής του έρευνας, την οποία κάνει στο Πανεπιστήμιο του Winchester, με επιβλέποντα Καθηγητή τον Δρα Ανδρέα Ανδρεόπουλο. Τον ομιλητή παρουσίασε ο Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης.
 


Ο ομιλητής είδε το θέμα από διάφορες πλευρές, όπως θεολογική, ιστορική, πολιτική, κοινωνική, κ.ά. Παρουσίασε τους δύο σημαντικούς διαχριστιανικούς Οργανισμούς που καλλιέργησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χριστιανικών ομάδων και προετοίμασαν για αρκετές δεκαετίες τον επίσημο διάλογο. Οι δύο αυτοί Οργανισμοί είναι ο Σύνδεσμος Αγγλικανών και Ανατολικών Εκκλησιών που εδρεύει στο Λονδίνο και η Αδελφότητα του Αγίου Αλβανού και του Αγίου Σεργίου που εδρεύει στην Οξφόρδη.
 


Μέσα από τους Οργανισμούς αυτούς αναδείχθηκαν μεγάλες προσωπικότητες (όπως είναι ο Μητροπολίτης Θυατείρων Γερμανός Στρηνόπουλος, ο π. Φλωρόφσκι, ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Διοκλείας και άλλοι) που συνέβαλαν πολύ στην προσέγγιση, την αλληλογνωριμία, την καταλλαγή και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Αγγλικανικής Κοινωνίας.
 


Μετά τη διάλεξη δόθηκε αρκετός χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση, κατά την οποία έλαβαν μέρος αρκετά μέλη του ακροατηρίου και αναπτύχθηκαν αρκετά θέματα, όπως η διακοινωνία, η ποιμαντική διάσταση των μικτών γάμων κ.ά.
 


Τη διάλεξη παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση έγινε με την επιμέλεια της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών «Η Αγία Αγάθη». Οι Κυρίες της Αδελφότητας είχαν ετοιμάσει πολλά, ποικίλα και εύγευστα κεράσματα για όλους τους παρευρισκομένους.

No comments: