Thursday 8 August 2013

Ι.Μ. Οσίου Θεοδοσίου

Η ιδιαίτερη Πατρίδα μου η Αργολίδα τίμησε χθες και πανηγύρισε την ιερή μνήμη του «παππού» και Προστάτη της, Οσίου Θεοδοσίου του Νέου και Ιαματικού!


Η Ιερά Μονή του έγινε πάλι αυτές τις ημέρες πόλος έλξης των ευλαβών προσκυνητών, οι οποίοι καταφθάνουν εκεί από εγγύς και από μακράν, και περιμένουν ώρες στην ουρά για να ασπασθούν την ιερή εικόνα και τα άγια λείψανά του!


Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Νέος και Ιαματικός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 862 μ.Χ. από ευσεβείς χριστιανούς.


Από νεαρή ηλικία φάνηκε η θερμή πίστη που τον διακατείχε και η μεγάλη αγάπη προς τους συνανθρώπους του.


Όταν αποφάσισε να αποσυρθεί στον μοναχικό βίο, μοίρασε την περιουσία του σ' όσους είχαν ανάγκη και κατέφυγε σε μια ερημική τοποθεσία στην Αργολίδα, για να μπορέσει να μονάσει απερίσπαστος.


Εκεί έκτισε ένα Ναό στο όνομα του Τιμίου Προδρόμου, όπου πολλοί πήγαιναν για να τον συμβουλευτούν.


Συνδέθηκε επίσης πνευματικά με τον τοπικό Επίσκοπο Άργους, τον Άγιο Πέτρο.

Ο Όσιος Θεοδόσιος έφθασε σε βαθύ γήρας και έγινε ονομαστός για την αρετή και τα θαύματα του σ’ όλη τη γύρω περιοχή.


Μάλιστα, αξιώθηκε να προβλέψει το θάνατο του τρεις ήμερες πριν και να συγκεντρώσει τους μαθητές του, για να τους δώσει τις τελευταίες νουθεσίες και εντολές του.


Η κηδεία του Οσίου Θεοδοσίου έγινε πάνδημη και με την παρουσία του Αγίου Πέτρου και πλήθους ιερέων και μοναχών. Το σκήνος του αποτέθηκε στο Ναό του Τιμίου Προδρόμου και ο τάφος του αναδείχθηκε σε πηγή ιαμάτων αστείρευτη στους αιώνες.

Στον ίδιο χώρο ιδρύθηκε και λειτουργεί η Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου, η οποία πέρασε από διάφορες ιστορικές φάσεις ακμής και παρακμής.


Από το 1942 οπότε και ανασυστάθηκε ως γυναικεία βρίσκεται σε περίοδο άνθησης και συνεχούς ανοδικής πορείας, κι έχει μεγάλη πνευματική προσφορά στους κατοίκους της γύρω περιοχής και γενικώτερα.


Η Μονή, παράλληλα με την πνευματική άσκηση και προσφορά, έχει και μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη. Σ’ αυτή έχουν κτισθεί και λειτουργούν Ναοί και παρεκκλήσια, μοναχικό κοιμητήριο, πολλά κελιά και διάφοροι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας για τους πολυπληθείς προσκυνητές.


Σήμερα η μοναστική Αδελφότητα της Ιεράς Μονής αποτελείται από 13 μοναχές, με ηγουμένη την γερόντισσα Φοίβη.



Ας έχουμε την ευχή και ευλογία του Οσίου Θεοδοσίου, του αγαπημένου και πολυσέβαστου πνευματικού «παππού» μας!

No comments: