Wednesday 13 May 2015

Βιβλίο Πρωτοσυγκέλλου Ιταλίας


Με μεγάλη μου χαρά έλαβα το νέο βιβλίο του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Ιταλίας & Μελίτης και αγαπητού αδελφού και συλλειτουργού Αρχιμ. Ευαγγέλου Στ. Υφαντίδη, με τον τίτλο: «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Πολιτικές Δυνάμεις - Από τη Συνδιάσκεψη της Λωζάννης έως την εκλογή του Πατριάρχη Βασιλείου Γ΄».


Ο αγαπητός π. Ευάγγελος μας ενημερώνει στον Πρόλογο του βιβλίου για το θέμα και τη μελέτη αυτή, λέγοντας πως: «Η ανιδιοτελής αγάπη για τη Μητέρα Πρωτόθρονη Εκκλησία με οδήγησε, από μικρή ηλικία, να προσεγγίσω τη μαρτυρία και διακονία της. Έτσι με τη Χάρη του Θεού όταν έφθασα και στο σημείο να εκπονήσω τη διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σκέφθηκα, με τη σύμφωνη γνώμη και παρότρυνση του επιβλέποντα καθηγητή κ. Απόστολου Γλαβίνα, να μελετήσω μια σύγχρονη περίοδο της ιστορίας του πατριαρχικού θεσμού, από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης έως την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βασιλείου Γ΄. Η ύπαρξη ανερεύνητου αρχειακού υλικού από τη μια πλευρά και το αδιερεύνητο του θέματος από την άλλη υπήρξαν οι μεγάλοι μου σύμμαχοι».


Tα διάφορα τμήματα του βιβλίου έχουν ως εξής:

Μέρος πρώτο: Η περίοδος της Λωζάννης
            Κεφάλαιο πρώτο:             Η τελευταία περίοδος της πατριαρχίας του Μελετίου Δ’
            Κεφάλαιο δεύτερο:             Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ζ΄ και η εποχή του
            Κεφάλαιο τρίτο:                  Ο πατριαρχικός θεσμός απειλούμενος

Μέρος δεύτερο: Η περίοδος της Θεσσαλονίκης
            Κεφάλαιο πρώτο:               Η απέλαση του Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ΄
            Κεφάλαιο δεύτερο:             Η διεθνής διάσταση της πατριαρχικής απέλασης
            Κεφάλαιο τρίτο:                  Το πατριαρχικό ζήτημα στο συμβούλιο της Κ.τ.Ε.

Μέρος τρίτο: Κωνσταντινούπολη - Η αρχή της νέας περιόδου


Η σημαντική αυτή μελέτη 560 σελίδων, την οποία ο συγγραφέας αφιέρωσε στους γονείς του, κυκλοφόρησε από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, Καβάλα - Βενετία 2014, με ISBN: 978-960-93-6603-8, έχοντας μάλιστα λάβει την ευλογία, τις ευχαριστίες και τα θερμότατα συγχαρητήρια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η εν λόγω διατριβή αποτελεί μεγάλη προσφορά του συγγραφέα στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην επιστήμη, και είναι σαφέστατα άξια προσοχής και μελέτης. Συγχαίρουμε τον π. Ευάγγελο για τον ευγενικό κόπο του και ευχόμεθα να συνεχίσει με αμείωτο πάντα ενδιαφέρον και αταλάντευτη αγάπη τις έρευνες και προσφορές του προς την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τη Θεολογία.

No comments: