Sunday 3 May 2015

Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Άργους


Ο Άγιος Πέτρος κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε περί τα μέσα του 9ου αιώνα μ.Χ. Οι γονείς του διακρίνονταν όχι μόνο κατά τον επίγειο πλούτο τους, αλλά και στην ευσέβεια και στη φιλανθρωπία.

Από νεαρή ηλικία, απερίσπαστος από κοσμικές ή άλλες φροντίδες, αφοσιώνεται με όλες του τις δυνάμεις στην άσκηση και τον αγώνα της αρετής. Αναδεικνύεται ο αυστηρός ασκητής της ερήμου, κοσμούμενος με τις αρετές της ταπεινοφροσύνης, της σωφροσύνης, της φιλαλήθειας, της συμπάθειας, της φιλανθρωπίας, της υπομονής, της εγκράτειας, της προσευχής.

Όταν χήρεψε η Επισκοπή Άργους, ο Άγιο
ς Πέτρος αποδέχθηκε τη θέση του Επισκόπου Άργους. Ως Επίσκοπος αναδεικνύεται τύπος των πιστών σε όλα. Δίδασκε αδιάλειπτα με τα λόγια και τα έργα, στήριζε τους κλονιζόμενους, έτρεφε τους πεινώντες, θεράπευε τους πάσχοντες, εξαγόραζε αιχμαλώτους των Σαρακηνών. Όλοι φωτίζονται από το φως της αλήθειας και το άγιο παράδειγμά του. Χάρη στην επέμβαση και τις προσευχές του Αγίου, επιτελούνται θαύματα. Ακόμη ο Άγιος, πολυμαθής και σοφός, είναι ο παιδευτικός και ευφράδης διδάσκαλος. Τούτο μαρτυρούν οι διασωθέντες επτά λόγοι του.

Με την προσευχή και το σημείο του Σταυρού κοιμήθηκε με ειρήνη περί το 925 μ.Χ. Τα τίμια λείψανά του γίνονται πρόξενα πολλών θαυμάτων. Όμως, στις 21 Ιανουαρίου του 1421 μ.Χ., ο Λατίνος Επίσκοπος Σιγουντονάνης άρπαξε το ιερό σκήνωμα, για να το μεταφέρει στη Ρώμη.

Στις 19 Ιανουαρίου 2008, μετά από επίμονες προσπάθειες του μακ. Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου, τα ιερά λείψανα του Αγίου Πέτρου επέστρεψαν στην πόλη του Άργους.

Σήμερα τιμάται η μνήμη του. Με την ευκαιρία αυτή δημοσιεύουμε εδώ -για πρώτη φορά- την εικόνα του Αγίου Πέτρου, που είναι έργο του σπουδαίου Αγιογράφου Θεόδωρου Βογδάνου, η οποία αυτή τη στιγμή ταξιδεύει από τη Θεσσαλονίκη προς Λονδίνο, με σκοπό να τοποθετηθεί προσεχώς στο Ιερό Βήμα του νεόδμητου Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής στο Harrow ΒΔ Λονδίνου.

No comments: