Thursday 12 March 2009

It’s All Greek

Σχεδόν απέναντι από την κεντρική είσοδο του Βρετανικού Μουσείου στο κεντρικό Λονδίνο βρίσκεται ένα κατάστημα με την ονομασία «It’s All Greek». Δεν γνωρίζω σε ποιόν ανήκει, ούτε αν είναι Έλληνας ή ξένος ο ιδιοκτήτης.

Ο λόγος που το αναφέρω είναι ότι είναι μάλλον κολακευτικό να βρίσκεται στο κέντρο της Βρετανικής πρωτεύουσας ένα κατάστημα που πωλεί αντικείμενα ελληνικού πολιτισμού (κεραμικά, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, αγαλματίδια, αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων, κάρτες με ελληνικά τοπία) διαφημίζοντας ταυτόχρονα την ελληνική τέχνη και παράδοση.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως αυτό γίνεται ακριβώς απέναντι από το Βρετανικό Μουσείο, εκεί όπου «φυλάσσονται» τα γλυπτά του Παρθενώνα. Υπενθυμίζω πως η διεύθυνση του Μουσείου αρνείται ακόμα πεισματικά να τα παραδώσει στους νόμιμους κατόχους τους, που είναι βέβαια το Ελληνικό Έθνος.

3 comments:

Roadartist said...

Όμορφη παρατήρηση :)
Μα χωρίς ίχνος εθνικισμού... δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πολιτισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα..

Anastasios said...

@ Roadartist,

Η πικρή αλήθεια είναι βέβαια πως ενώ γεννήσαμε τον πολιτισμό, σήμερα τον ενταφιάζουμε, με τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές μας, που μας εκθέτουν διεθνώς.

Α. Παπαγιάννης said...

Χωρίς ίχνος ανθελληνισμού, αν θελήσει κανείς να ανέβει στην Ακρόπολη, τις περισσότερες μέρες σήμερα θα τις βρει κλειστή (από κάποια απεργία, στάση, διαμαρτυρία). Τουλάχιστον το Βρεταννικό Μουσείο έχει συγκεκριμένες μέρες και ώρες λειτουργίας, γνωστές στους πάντες. Ίσως όταν θα καταφέρουμε να έχουμε πολιτισμένα ωράρια επίσκεψης στους χώρους του πολιτισμού, θα δικαιούμαστε και τα μάρμαρα.