Friday 13 August 2010

Μουσουλμάνοι και τζαμιά στη Βρετανία

Είναι νομίζω κοινός νους πως η Βρετανία είναι δημοφιλής προορισμός για τους μουσουλμάνους, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τη χώρα, όχι μόνο ως περιηγητές αλλά και ως μόνιμοι κάτοικοι. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Βρετανίας είναι 2.4 εκ. (4% του συνολικού πληθυσμού), αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο και όπως λένε οι ειδικοί 10 φορές γρηγορώτερα από τις άλλες κατηγορίες του γενικού πληθυσμού. Προέρχεται δε από όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου κι απ’ όπου αλλού ζουν συμπαγείς μάζες μωαμεθανών. Οι μουσουλμάνοι έχουν ιδρύσει στο Λονδίνο Μουσουλμανικό Κοινοβούλιο Μεγ. Βρετανίας.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι έχουν οργανωθεί καλά σε κοινότητες, γύρω από τους χώρους λατρείας και τα ομολογιακά σχολεία, τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της φιλόξενης χώρας. Αναπτύσσονται πολύ γοργά, τόσο που αναμένεται σε 40 περίπου χρόνια να αποτελούν την πληθυσμιακή πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χώροι λατρείας, τα γνωστά τζαμιά, υπάρχουν παντού στη Βρετανία. Ισλαμική ιστοσελίδα αναφέρει πως ο αριθμός των τζαμιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 1689. Ακούγεται ότι τεράστια ποσά εισάγονται στη χώρα, με σκοπό την ανέγερση τζαμιών και ισλαμικών κέντρων, μέσω των οποίων προβάλλεται η μουσουλμανική κουλτούρα.

Το πρώτο τζαμί της παρούσας ανάρτησης βρίσκεται στο κέντρο του Harrow (ΒΔ Λονδίνο), ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο της περιοχής. Το δεύτερο βρίσκεται στην περιοχή Hornsey (Βόρειο Λονδίνο), σχεδόν απέναντι από τον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστού και ακριβώς δίπλα από Κέντρο Οργάνωσης Κυπρίων Γυναικών Βορ. Λονδίνου. Το τρίτο βρίσκεται πάνω στον μικρό περιφερειακό δρόμο της πόλης του Watford, στα βόρεια του Λονδίνου.

1 comment:

Αναστάσιος said...

Πάτερ την ανάρτησή σας αυτή την μετέφερα και στον δικό μου χώρο.
Σας ευχαριστώ.
Καλή Παναγιά.