Tuesday 22 February 2011

Έκθεση για τον Μ. Αλέξανδρο στην Οξφόρδη

Στον διαδικτυακό τόπο της έγκριτης αγγλικής εφημέριδας Guardian διαβάσαμε πρόσφατα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είδηση για εμάς τους Έλληνες. Συγκεκριμένα, η είδηση ανέφερε πως στο Μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα οργανωθεί μια Έκθεση, αφιερωμένη στον Μ. Αλέξανδρο. Η Έκθεση θα μείνει ανοικτή από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 29 Αυγούστου.

Οι οργανωτές επιθυμούν με την Έκθεση αυτή να φέρουν στην Οξφόρδη εκατοντάδες αρχαία Μακεδονικά αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα και τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν παρουσιασθεί στο παρελθόν σε άλλο χώρο εκτός Ελλάδος. Επιδιώκουν δε, να φανερώσουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του ανθρώπου που κατέκτησε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, τον 4ο αι. π.Χ.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα εκτεθούν θα είναι χρυσά στέμματα, γλυπτές κεφαλές και ζωγραφισμένα νατουραλιστικά πορτρέτα, προερχόμενα από διάφορες περιοχές (όπως Βεργίνα και Αιγές) της ελληνικότατης Μακεδονίας μας.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Αγγλικού Μουσείου Ashmolean, Δρ. Susan Walker, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Έκθεση αυτή θα αναδείξει το πως ένα μικρό βασίλειο (που σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ιδρύθηκε από τους απογόνους του Ηρακλή), έγινε σταδιακά μια μεγάλη δύναμη, η οποία ώθησε τους Αθηναίους εκτός Μακεδονίας και ανέπτυξε σχέσεις με την ανατολική πλευρά του Αιγαίου. Και συνέχισε λέγοντας πως, «For the first time we will be able to see where they were coming from; put the archaeology against the history, look at how they dressed and how they died» και «We are so focused on the history of Athens that we completely underestimate the Macedonians».

No comments: