Tuesday 29 March 2011

Λαχανόκηπος

...στη στέγη σούπερ μάρκετ

Σε λαχανόκηπο μετατράπηκε η στέγη του σούπερ μάρκετ Thornton's Budgens στο Βόρειο Λονδίνο, χάρη σε μια ομάδα φιλόδοξων εθελοντών που οραματίζονται μια πράσινη πόλη.

Το project, που ονομάζεται «φαγητό από τον ουρανό», βασίζεται στις αρχές τις βιώσιμης κηπουρικής και ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν ένας γερανός σήκωσε στην ταράτσα του σούπερ μάρκετ 10 τόνους χώμα και 300 πράσινα κουτιά ανακύκλωσης.


Τώρα ο κήπος παράγει αρκετά λαχανικά που πωλούνται στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ κάθε Παρασκευή, ενώ οι εθελοντές κέρδισαν το Κοινοτικό βραβείο «Άνθρωποι και Περιβαλλοντικά Επιτεύγματα».

Στον λαχανόκηπο καλλιεργούνται, μεταξύ άλλων, φασόλια, πατάτες, λάχανα, μπρόκολα, λουλούδια, ακόμα και φράουλες και βατόμουρα. Παράλληλα υπάρχει ένας χώρος όπου γίνεται κομποστοποίηση.

Οι συνθήκες είναι ιδανικές για τα φυτά. Η ζέστη από τη θέρμανση και τον φωτισμό του σούπερ μάρκετ φτάνει στη στέγη, προστατεύοντας τους σπόρους τη βαρυχειμωνιά, ενώ τα CD που κρέμονται από τον φράχτη περιμετρικά της ταράτσας, αποτρέπουν τα περιστέρια.

4 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ!!!!!
Από την παραγωγή στην κατανάλωση

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Καλώς την!

Η Πατρίδα μας (η ιδιαίτερη και γενικώτερα) θα είναι πανέμορφη τώρα με την Άνοιξη!

Α. Παπαγιάννης said...

Ιδέες και μεράκι, δυο βασικά συστατικά για το καλό αποτέλεσμα. Φοβούμαι ότι είναι εν ανεπαρκεία στη σημερινή Ελλάδα.

DfS said...

Μήπως να το κάνουμε και εμείς εδώ στο χολ της εκκλησίας;;