Tuesday 1 April 2014

Μοναξιά


Mεταδοτική ασθένεια και έξυπνοι τρόποι αποφυγής της

Τρία αμερικάνικα Πανεπιστήμια: Σικάγου, Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και Χάρβαρντ διενήργησαν μια μελέτη σχετικά με την μοναξιά και την μεταδοτικότητά της. Ύστερα από έρευνες που έκαναν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μοναξιά είναι μεταδοτική όπως η γρίπη! Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου 2009 του περιοδικού «Επιθεώρηση Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας το φαινόμενο της μοναξιάς παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο τον μήνα Δεκέμβριο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ο καταθλιπτικός μήνας». Ακριβώς λόγω της έντονης εορταστικής ατμόσφαιρας, των εορταστικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων η αίσθηση της απομόνωσης και της ματαιότητας μεγενθύνονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν οι άνθρωποι νιώθουν μόνοι σταματάνε να εμπιστεύονται τον περίγυρό τους, κλείνονται στον μικρόκοσμό τους, αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε μορφή δράσης και καταλήγουν να κάνουν ρεβεγιόν ολομόναχοι. Φυσικά σε αυτό βοηθάει και η σύγχρονη κοινωνία που δεν προτείνει καμία λύση και κανένα χέρι βοηθείας.


Για όλα όμως τα προβήματα τελικά υπάρχουν λύσεις. Ας σκεφτούμε εδώ κάποιες λύσεις για να αποφύγουμε το δυσάρεστο συναίσθημα της μοναξιάς. Πρώτα από όλα: σκεφτείτε ότι δεν είστε ο μόνος που αισθάνεται έτσι, σύμφωνα πάλι με έρευνες το 67% του πληθυσμού αισθάνεται συχνά μόνο. Δεν είναι ιδιαίτερα παρηγορητικό να γνωρίζετε ότι όλοι εμείς είμαστε μια μεγάλη παρέα που αισθανόμαστε μόνοι;

Σκεφτείτε ότι ακόμα και οι πλούσιοι και οι διάσημοι αισθάνονται μόνοι κάποιες φορές. Ο Αινστάιν είπε πως «είναι πολύ ενδιαφέρον να είσαι παγκοσμίως γνωστός και τόσο μόνος!» Δεν είναι παρηγορητικό να σκεφτείτε πόσο μόνοι νιώθουν άνθρωποι που είναι πάμπλουτοι, πανέμορφοι και διάσημοι; Σκεφτείτε την Αντζελίνα Τζολί να νιώθει μόνη της και αμέσως θα αισθανθείτε καλύτερα.

Σύμφωνα με τον Ερρίκο Ίψεν «το πιο δυνατό άτομο στον κόσμο είναι αυτό που στέκεται μόνο του». Γιατί να μην απολαύσετε την μοναξιά σας, την ηρεμία σας, την απόλυτη σιωπή γύρω σας; Επιτέλους μόνος χωρίς διαφωνίες, χωρίς φίλους που γνωρίζουν τα πάντα καλύτερα από εσάς, χωρίς αντιπαθητικούς συναδέλφους που αναρριχούνται χρησιμοποιώντας ανομίες. Σκεφτείτε το λίγο: εντελώς μόνος. Απολαύστε την αίσθηση.

Έτοιμος να μας βοηθήσει είναι και ο  Άγγλος  ξενοδόχος Τζεφ Ρίλει. Ο εν λόγω κύριος είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Dutton» στο Cheshire της Βρετανίας. Μαζί με τα δωμάτια νοικιάζει και ένα χρυσόψαρο ονόματι Happy (ευτυχία στα ελληνικά) για 5 λίρες την βραδιά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Ρίλει οι πελάτες του νιώθουν μοναξιά αφού αναγκαστικά περνούν για επαγγελματικούς λόγους πολλές μέρες μακριά από την θαλπωρή του σπιτιού τους, έτσι ο Happy αποτελεί την τέλεια παρέα για αυτούς: τους κρατάει συντροφιά και τους χαλαρώνει. Ο ίδιος εξήγησε ότι η διεύθυνση του ξενοδοχείου δεν προχώρησε σε άλλες λύσεις κατοικιδίων όπως σκυλιά και γάτες επειδή πολλοί από τους πελάτες δεν τα συμπαθούν ενώ το χρυσόψαρο -βολικό στην μοναξιά του και στην γυάλα του- ήταν πιο καλή λύση κατά της μοναξιάς!

Τελευταία προτεινόμενη λύση κατά της μοναξιάς για σήμερα: πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και γράφτε ό,τι σας απασχολεί και ό,τι σας πληγώνει και μετά απλά βάλτε φωτιά σε αυτό το χαρτί, οι στάχτες του θα φύγουν μακριά σας και μαζί τους η αγωνία και η λύπη σας. Ας εξορκίσουμε λοιπόν μαζί με όλα τα άλλα και την μοναξιά μας.

Εύη Ρούτουλα

No comments: