Tuesday 31 January 2017

Ιμίων επέτειος

31 Ιανουαρίου 1996...

Το Αιγαίο βάφεται κόκκινο. Το αίμα τριών πανάξιων και ικανών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, επιβεβαιώνει τα σύνορα στη θάλασσα. Γιατί η θάλασσα έχει σύνορα, και όποιος δεν το γνωρίζει είναι και ανιστόρητος και επικίνδυνος. Ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτωρ Γιαλοψός, είναι οι τρεις Ήρωες των Ιμίων. Εκείνοι που θυσιάστηκαν την ώρα του καθήκοντος. Εκείνοι που υπερασπίστηκαν τη Σημαία μας. Μια Σημαία που συμβολίζει τόσα ιδανικά. Μια Σημαία, που δεν είναι ένα απλό πανί, αλλά Σύμβολο. Μια Σημαία, που... δεν την πήρε ο αέρας ή το κύμα. Ο Χρήστος, ο Τάκης, ο Έκτορας, είναι τα δικά μας αδέλφια, οι δικοί μας Ήρωες, τα δικά μας πρότυπα. Ανήκουν στις οικογένειές τους, στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πατρίδα μας. Και μόνον. Δεν ανήκουν πουθενά αλλού. Σε κανέναν που προσπαθεί να καπηλευθεί τη μνήμη τους. Αυτοί οι Τρεις δεν είναι νεκροί. Είναι Αθάνατοι! Κέρδισαν το στεφάνι της αθανασίας υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας.


Γράφτηκαν πολλά και θα γράφονται ακόμα για εκείνο το τραγικό βράδυ, όσο δεν αποκαλύπτεται η πλήρης διάσταση της αλήθειας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτά τα τρία Παλικάρια της Ελλάδος είναι πάντα στις καρδιές μας. Όπως και κάθε άλλη ψυχή που έχει περάσει στην αθανασία την ώρα του καθήκοντος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θυσία τους, γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Η περιοχή των Ιμίων γίνεται και πάλι στόχος πρόκλησης και επίδειξης "δυνάμεως" από μια χώρα που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες της. Όμως, τα Ίμια είναι Ελλάς! Είναι κομμάτι της Πατρίδος μας. Είναι βραχονησίδες μας, ποτισμένες με αίμα ηρωϊκό. Κι αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε και να το τιμούμε. Κάθε 31 Ιανουαρίου, ας ανάβουμε ένα κερί για αυτά τα τρία Παλικάρια, το Χριστόδουλο Καραθανάση, τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορα Γιαλοψό.

Ο κατάλαγος των υπερασπιστών του Αιγαίου που πέρασαν στην αθανασία την ώρα του καθήκοντος είναι μεγάλος. Από εκείνο το βράδυ έχουν προστεθεί κι άλλοι. Όπως ο Κώστας Ηλιάκης. Όπως οι τρεις στην Κίναρο, πέρυσι στις 11 Φεβρουαρίου, σε άσκηση. Ο Χρήστος, ο Τάκης, ο Έκτορας, κάνουν παρέα εκεί ψηλά με τον Κώστα, κάνουν παρέα με τον Τάσο Τουλίτση, τον Κώστα Πανανά, τον Λευτέρη Ευαγγέλου, κάνουν παρέα και με όσους "πέταξαν ψηλά" πριν από αυτούς. Γιατί το Αιγαίο είναι Ελληνικό. Είναι Ελλάδα! Και το αίμα τόσων Ηρώων το επιβεβαιώνει στους αιώνες.

31 Ιανουαρίου 1996... σιγή...

Χριστόδουλος Καραθανάσης,

Παναγιώτης Βλαχάκος,

Έκτωρ Γιαλοψός.

Ενός λεπτού σιγή, για τα αδέλφια μας.

Τους Ήρωες των Ιμίων.

Σιγή, μα όχι σιωπή! Αθάνατοι!

Εμμανουήλ Ε. Πούλος

No comments: