Friday 18 December 2020

Χριστιανοί και κορωνοϊός

 
Ο χριστιανός λέγει πάντα την αλήθεια. Πρέπει να λέγει την αλήθεια. Αλλιώς δεν είναι χριστιανός. Αυτό δεν είναι μια εντολή κάποιας ιδεολογίας, δεν είναι ένας νόμος που επιβάλλεται, είναι βίωμα, είναι αγάπη προς τον Ιησού και προς τον πλησίον. Ο Χριστός είναι σαφής: Όσοι τον ακολουθούν, πρέπει να γνωρίζουν και να λένε την αλήθεια, γιατί μόνο αυτή τους ελευθερώνει. Όταν δεν λένε την αλήθεια δεν Τον εκφράζουν, εκφράζουν τον εαυτό τους.
 

Οι γραμμές αυτές γράφονται γιατί σε αυτή την περίοδο της πανδημίας οι χριστιανοί βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο δοκιμασίας. Δοκιμάζονται που οι εκκλησιές είναι κλειστές, δοκιμάζονται που δεν μπορούν να κοινωνήσουν, δοκιμάζονται που είναι χωρίς ποιμαντική καθοδήγηση, δοκιμάζονται από ενίοτε μεροληπτικές αποφάσεις της εξουσίας, δοκιμάζονται από την απόρριψη και την απαξίωση που δέχονται.
 
Όλες αυτές οι δοκιμασίες είναι από εξωτερικούς παράγοντες. Όμως υπάρχουν και δοκιμασίες για τον χριστιανό που είναι προσωπικές. Η πρώτη είναι να εκπειράσει τον Χριστό, να του πει είμαι δικός Σου, δείξε μου την παντοδυναμία Σου, δείξε πως όταν είμαι κοντά σου είμαι άτρωτος από ασθένειες. Όμως ο Χριστός δεν εκπειράζεται, ούτε υποκύπτει  στην πρόκληση  να δείξει την παντοδυναμία Του και να υποχωρήσει σε ένα, στην ουσία του, εγωιστικό αίτημα πιστού. Ο χριστιανός πρέπει να νιώθει ότι όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει σάρκα υποκείμενη στη φθορά και στην ασθένεια, που του δίνεται «ίνα μη υπεραίρεται» (για να μην υπερηφανεύεται) και να νιώθει το πεπερασμένο του παρόντος βίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσεύχεται υπέρ της υγείας του και όταν ασθενήσει δεν ζητάει με ταπείνωση και πίστη την αποθεραπεία του.   
 
Η δεύτερη δοκιμασία είναι  χειρότερη, όταν επειδή φοβείται  την κριτική των αθέων, ή για να μην κλονιστεί η πίστη του θέλει να αποκρύψει ότι άνθρωποι της Εκκλησίας επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Όταν δεν λέγει την αλήθεια. Πρόσφατα εφημερίδα, που ασχολείται με εκκλησιαστικά θέματα, έγραψε πρωτοσέλιδα ότι «η πανδημία είναι μια ήπια έως μέτρια ίωση, που η θεραπεία της δεν απαιτεί νοσηλεία σε Νοσοκομείο». Για να πείσει επικαλείται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και βάζει και μια φωτογραφία από κείμενό του. Όμως στην εν λόγω φωτογραφία φαίνεται ότι ο ΠΟΥ δεν έγραψε μόνο αυτό, αλλά πως «στον γηραιότερο πληθυσμό και αυτόν με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοαγγειακά, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά και καρκίνο είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει σοβαρή ασθένεια». Η ίδια εφημερίδα κάνει πιο σοβαρό ατόπημα, όταν γράφει ότι «ο κορωνοϊός δεν είναι θανατηφόρος» και στην 8η σελίδα αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου «εκοιμήθη από ανακοπή καρδίας και όχι από κορωνοϊόν, ως μεταδίδουν διάφοροι». Οι «διάφοροι» είναι το Πατριαρχείο της Σερβίας, που στο Ανακοινωθέν του, της 7ης Οκτωβρίου 2020,  αναφέρει: «Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος ευρέθη θετικός στον COVID-19 και μετεφέρθη εις Clinic Center της Ποντγκόριτσα».
 
Το ίδιο Πατριαρχείο ανακοίνωσε επίσης: «Ο Πατριάρχης Ειρηναίος προσεβλήθη από COVID -19 και εισήχθη στο Νοσοκομείο». Ο 90ετής Πατριάρχης απεβίωσε την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου. Πήγε στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτου Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου, χωρίς να κρύψει τον κίνδυνο που θα διέτρεχε. Ο ελληνομαθής ιερομόναχος Ιερόθεος, της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλων Κόβιλ Σερβίας, έγραψε σχετικά: «Ο Πατριάρχης μας πήγε στην κηδεία του Μητροπολίτου Αμφιλοχίου ξέροντας ότι μπορεί να πιάσει τον κορωνοϊό. Είπε: “Θα πάω εκεί ακόμη και αν πεθάνω”. Έπρεπε να πάει στο Μαυροβούνιο να επιβεβαιώσει την ενότητα της Σερβικής Εκκλησίας. Ήταν πραγματικός ποιμένας, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για τα πρόβατά του. Αιωνία η μνήμη του».   
 
Όσοι πιστεύουν στον Χριστό δεν κρύβουν την αλήθεια για τα κρούσματα του κορωνοϊού, αποδέχονται τις επιστημονικές ανακοινώσεις, δέχονται  με ταπείνωση τις επιθέσεις των εχθρών της Εκκλησίας, ομολογούν την πίστη τους, παραδέχονται τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση, και ζητούν τη συγγνώμη και το έλεος Του. Σήμερα μάλιστα, με νεκρούς τον Πατριάρχη της Σερβίας, Μητροπολίτες και ιερείς εις όλη την Ορθοδοξία, και με εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς να υποφέρουν στο κρεβάτι του πόνου, το να κρύβεται η αλήθεια για τον κορωνοϊό δεν είναι μόνον αμάρτημα, είναι και ανοησία.
 
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

No comments: