Friday 2 July 2021

Ανύτη η Τεγεάτις στο Λονδίνο

 
Η γραμμή Jubilee του Λονδρέζικου μετρό αναρτά στα βαγόνια της αφίσες, με στροφές από ποιήματα φημισμένων Άγγλων και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
 
Σε ένα βαγόνι της ανακαλύψαμε μια στροφή ποιήματος Ελληνίδας δημιουργού. Το όνομά της μας ήταν άγνωστο. Έτσι χρειάστηκε να κάνουμε έρευνα για εξακριβώσουμε ποιά είναι.
 
Η ποιήτρια, λοιπόν, είναι η Ανύτη η Τεγεάτις. Ο Αντίπατρος ο Θεσσαλονικεύς (1ος αι. π.Χ.) την κατατάσσει μεταξύ των εννέα μεγαλυτέρων ποιητριών της αρχαιότητος και την ονομάζει «θηλυκό Όμηρο» ίσως λόγω του αρχαιοπρεπούς ύφους της.
 
Πολλοί ερευνητές τοποθετούν την ακμή της Ανύτης της Τεγεάτιδος γύρω στο 300 π.Χ. Υπάρχουν βέβαια και άλλες θεωρίες, που αφορούν τη χρονολογία δράσης, αλλά και την ταυτότητά της, όπως επίσης και το επάγγελμά της. Δεν είναι απίθανο η ποιήτρια να υπηρέτησε ως ιέρεια, ή ως επιστημονικό προσωπικό  στο Ιερό του Ασκληπιού.
 
Από τα έργα της σώζονται κάποια επιγράμματα. Ένα από αυτά είναι κι αυτό που αναρτήθηκε σε βαγόνι της γραμμή Jubilee, με τίτλο «Ελληνική Ανθολογία», σε μετάφραση του David Constantine.

No comments: