Saturday 19 March 2022

Η Έρευνα Θυατείρων στην Ελλ. Τηλεόραση Λονδίνου


Thyateira Project on the Hellenic TV London
 

Στην εκπομπή «Ομογένεια εδώ Λονδίνο», παρουσιάσθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 η σημαντική εκδήλωση της Επίσημης Παρουσίασης της Έρευνας Θυατείρων (Thyateira Project), η οποία είχε λάβει χώρα το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων στο Camden Town Λονδίνου.


Αυτή τη μεγάλη έρευνα τη πραγματοποίησαν δύο νέοι πανεπιστημιακοί ερευνητές, ο Δόκτωρ Δημήτριος Σαλαπάτας και ο Δόκτωρ Κωνσταντίνος Τρίμμης, οι οποίοι παρουσίασαν φωτογραφικό υλικό και εξήγησαν την έρευνα που άρχισε το 2020 και ολοκληρώθηκε με αυτήν την εκδήλωση.
 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Γεώργιος Ζαφειράκος εκ μέρους της Κοινότητας των Αγίων Πάντων, ο πατέρας Kristian Akselberg, που εκπροσώπησε την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, όπως και επίσης ο Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Χρήστος Γούλας.
 

Ακόμη, το παρόν έδωσαν, ο πάτερ William Tailor, πρόεδρος του Anglican and Eastern Churches Association, ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης του σταθμού μας πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Παλιούρας, καθώς και πλήθος Ομογενών.
 

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς. Πρώτος μίλησε ο οικοδεσπότης Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Γεώργιος Ζαφειράκος. Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας πατέρα Kristian Akselberg, καθώς και σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόξενο της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Χρήστο Γούλα.
 

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, τον λόγο έλαβαν οι δύο ερευνητές. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Δόκτωρ Δημήτριος Σαλαπάτας ο οποίος παρουσίασε ένα μέρος από την έρευνα που έκαναν και παρουσίασε εικόνες, φωτογραφικό υλικό καθώς και την ιστορία του κάθε ναού ξεχωριστά.
 

Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι πολλές από τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν, όπως ανέφεραν και οι ερευνητές ανήκουν στον φωτογράφο κύριο Αλέξιο Γενάρη.
 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του δεύτερου ερευνητή Δόκτωρα Κωνσταντίνου Τρίμμη, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του παρουσίασε την ιστορία των ναών που ερεύνησαν και εξήγησε την εσωτερική αρχιτεκτονική των ναών, την κατασκευή αλλά και την ιστορία τους.
 

Όπως αναφέραμε προηγουμένως την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πάτερ William Tailor, πρόεδρος του Anglican and Eastern Church Association.
 

Ο πάτερ William Tailor έδωσε και εκείνος με τη σειρά του μια ακόμα ομιλία, την οποία άρχισε με αξιοσημείωτη αναφορά στον πόλεμο που ξέσπασε πρόσφατα στην Ουκρανία αλλά και στις φρικτές συνέπειές του. Με την παρουσία του σε αυτήν την εκδήλωση, ο πάτερ William Tailor, ανέδειξε τις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών.
 

Εδώ να αναφέρουμε πως ο πάτερ William, ως πρόεδρος του Anglican and Eastern Churches Association, ήταν θερμός υποστηρικτής αυτού του μεγάλου project.

 
Ολόκληρη αυτή την παρουσίαση του Thyateira Project θα την παρουσιάσει η Ελληνική Τηλεόραση Λονδίνου προσεχώς, στην εκπομπή ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ HELLENIC TV.

No comments: