Friday 13 December 2013

Ορθόδοξες στάσεις του Τιμίου Σταυρού


Η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται με μια μεγάλη ευλογία, η οποία προσφέρθηκε απλόχερα και γενναιόδωρα από τον ίδιο τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας, αφού ένα αυθεντικό τμήμα του επισκέφθηκε την Ομογένειά μας στην Αγγλία και φιλοξενήθηκε στους Ναούς της.

Καθεδρικός Ναός Αγίων Πάντων Λονδίνου

Καθεδρικός Ναός Απ. Ανδρέου Λονδίνου

Το Τίμιο και Ζωοποιό Ξύλο αναχωρεί σήμερα για να επιστρέψει στον χώρο φύλαξής του, που είναι ο Πάνσεπτος Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί θα «βλέπει», θα «αγκαλιάζει» και θα αγιάζει εσαεί ολάκερη την Οικουμένη.

Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπέρμιγχαμ

Καθεδρικός Ναός Αγ. Σοφίας Λονδίνου

Στις ημέρες που έμεινε στην Θεοφιλή Ομογένειά μας το ανεκτίμητης αξίας και σημασίας για την πνευματική ζωή των Ορθοδόξων Ιερό αυτό Λείψανο, προσέφερε μεγάλες δωρεές σε όλους μας. Ανανεώθηκε κυριολεκτικά η πίστη μας. Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στις εκκλησίες για να το προσκυνήσουν, να κάνουν ταπεινά την προσευχή τους και να παρακαλέσουν θερμά για μια απάντηση στα αγωνιώδη αιτήματά τους.

Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής ΒΔ Λονδίνου

Καθεδρικός Ναός Αγ. Νικολάου Δυτ. Λονδίνου

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ένας Άγγλος Ορθόδοξος, ο οποίος μου ανέφερε ότι ακολουθεί τον Τίμιο Σταυρό όπου πηγαίνει. Κάθε ημέρα, δηλαδή, πήγαινε να τον προσκυνήσει όπου ο Σταυρός βρισκόταν, ακόμα και σε μακρινές αποστάσεις.

Καθεδρικός Ναός Τιμίου Σταυρού ΒΔ Λονδίνου

Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μάντσεστερ

Αυτό μου θύμισε το ευλαβικό έθιμο που έχουν οι Ρ/Καθολικοί και οι Αγγλικανοί, που τοποθετούν στους τοίχους των ναών τους 14 εικόνες της πορείας του Ιησού προς το Μαρτύριο, για να θυμίζουν τα Πάθη του Χριστού. Το ονομάζουν «14 στάσεις του Σταυρού»! Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας δε, κάνουν λιτανεία και πορεύονται από τη μία εικόνα στην άλλη, από τη μία στάση στην άλλη, διαβάζοντας αποσπάσματα από το Ιερό Ευαγγέλιο.

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Οξφόρδης (Ρωσικός)

Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Βαπτιστού Βορ. Λονδίνου

Στη δική μας περίπτωση έγιναν πολλές στάσεις, όλες σε Ορθόδοξους Ναούς, της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, αλλά και της Ρωσικής Μητρόπολης Σουρόζ. Κι όπου κι αν βρέθηκε το Τίμιο Ξύλο πλημύρισε τις ψυχές των ανθρώπων με πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία, για ένα καλύτερο μέλλον, για μια ζωή γεμάτη από Χριστό!

Πρωτοπ. Α.Δ.Σ.

No comments: